Měli jste covid? Pak ho možná dostal váš pes a prodělala ho i vaše kočka

1. 7. 2021 – 22:05 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Měli jste covid? Pak ho možná dostal váš pes a prodělala ho i vaše kočka
zdroj: Profimedia

Psi a kočky často prodělali covid se svými chovateli. Vyplývá to z univerzitní studie.

Covid se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi, zjistili experti univerzity v nizozemském Utrechtu. Stanice BBC informuje, že výzkumníci otestovali 310 domácích zvířat z téměř 200 domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky.

Studie ukázala, že zhruba pětina domácích zvířat vystavených viru se nakazila a infekce u většiny z nich nakonec vymizela, stejně jako u většiny lidí.

„Když máte covid, měli byste se vyhnout kontaktu s vaší kočkou nebo psem stejně, jako byste to měli dělat s lidmi," cituje BBC veterinářku Els Broensovou z univerzity v Utrechtu. "Hlavním problémem není zdraví zvířat, ale riziko, že by domácí zvířata mohla působit jako rezervoár viru a opětovně nakazit lidskou populaci," varovala Broensová.

Podle autorů studie se neprokázalo, že by se domácí zvířata nakazila chovatele, ale tato možnost je pravděpodobná. Většina nakažených zvířat navíc nevykazovala žádné příznaky nebo měla mírný průběh nemoci. Broensová nepředpokládá, že by se podílela na šíření pandemie.

Na to, že kočky a psi se poměrně snadno a často nakazí od svých chovatelů upozornila už dříve studie univerzity v Guelphu v kanadském Ontariu. Zjistila, že kočkám, které spaly na posteli svého majitele, zvlášť hrozila nákaza.

Kanadští odborníci ve studii testovali na protilátky 48 koček a 54 psů ze 77 domácností a zjišťovali blízkost kontaktu majitele a zvířete. U zvířat chovaných v domácnosti mělo pozitivní test 67 procent koček a 43 procent psů. U zvířat z útulků to bylo jen devět procent pozitivně testovaných na protilátky na covid-19 a u toulavých koček pouhá tři procenta.

Zdroje:
ČTK, BBC, Nedd

Nejnovější články