Konečně víme, jak zní Mars: První dokonalá audionahrávka z rudé planety

12. 3. 2021 – 8:24 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Konečně víme, jak zní Mars: První dokonalá audionahrávka z rudé planety
Selfíčko Perseverance s Marsem na pozadí. | zdroj: Profimedia

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila první kvalitní audionahrávku robotického vozítka Perseverance z Marsu.

Dalo by se tomu říct hudba z Marsu. Zachytila ji sonda Perseverance. Jako první přístroj vyrobený lidmi realisticky zaznamenala šum větru na Marsu. (Jeho poryvy jsou nejsilnější zhruba v polovině záznamu.)

NASA/JPL Caltech 

Že to zní jako vítr na Zemi? Nina Lanzaová, vedoucí týmu pro průzkum planet v Národní laboratoři Los Alamos v Novém Mexiku k tomu na webu ProfoundSpace.org říká: „Mít zvuk jiné planety je další způsob, jak si můžeme uvědomit, že i jinde ve vesmíru může být leccos podobné a povědomé.“

Robotický rover, který zvuk zaznamenal, je osazen dvěma mikrofony. První je umístěn v přístroji SuperCam nad trupem. Jeho úkolem je zejména zachytit zvukové vlny, které vzniknou poté, co laser dopadne na vybraný objekt. Z rozboru vln se potom určí tvrdost a jeho další vlastnosti.

Druhý mikrofon je na boku roveru. Z něj pochází krátká audionahrávka pořízená hned po přistání 18. února. Na ní však šum větru přehlušily zvuky vydávané přístroji sondy. Teprve nyní zveřejněná nahrávka poskytla kvalitní záznam marsovského větru.

Percy-Cam-Mikes Mikrofony na Perseverance - označeny modrými kroužky. | zdroj: poskytnuto - NASA/JPL-Caltech

Perseverance, přezdívaná Percy, už na Marsu ujela první metry a začala dělat vědu. Pomocí přístroje SuperCam zaměřila tři metry vzdálené skalisko, které NASA nazvala Yeehgo. V řeči indiánského kmene Navajo to znamená píle. Kámen začala Percy osahávat laserem a na Zemi už poslala první data.

SuperCam bude analyzovat nejen horniny, ale také atmosféru a složení prachu 

credit-pia24492_unannotated-1 Pohled na skalisko Yeehgo, které Percy zkoumá svým laserem. | zdroj: Poskytnuto NASA/JPL

Percy dosedla v kráteru pojmenovaném Jezero. Kráter byl před miliardami let - v době, kdy se Mars podobal dnešní Zemi - plný vody a mohl v něm existovat mikrobiální život. Právě po jeho stopách má pátrat. Je to dosud nejsofistikovanější přístroj pro průzkum Marsu. 

Mise chytrého vozítka o rozměrech 3krát 2,7 metru je také pokládána za předvoj letu člověka na Mars. Perseverance prozkoumá možnosti výroby kyslíku z marsovského oxidu uhličitého.

Pojízdnou laboratoř, jejíž životnost je plánována na jeden marsovský rok, tedy 687 pozemských dnů, vyrobila a řídí Jet Propulsion Laboratory z kalifornské Pasadeny, filiálka americké vesmírné agentury NASA.

Zdroje:
NASA/JPL-Caltech

Nejnovější články