S imunitou stáda se rozlučte. Delta nedává naději

13. 8. 2021 – 16:33 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

S imunitou stáda se rozlučte. Delta nedává naději
zdroj: Profimedia

Z poznatků o koronavirové variantě delta je zjevné, že vakcíny nás nákazy nezbaví. Mohou však zachránit spoustu životů.

Varianta covidu označená delta rozbourala rovnici potřebnou k tomu, aby lidstvo dosáhlo kolektivní imunity, nazývané také imunitou stáda. Prohlásil to tento týden ředitel Oxfordské vakcinační skupiny a jeden z vývojářů vakcíny Oxford/AstraZeneca sir Andrew Pollard.

Pollard během slyšení v Dolní sněmovně řekl tyto podstatné věci:

kolektivní imunita s deltou je nemožná,

● důvodem je to, že delta se přenáší také mezi očkovanými

● a lidstvo nemá nástroj, kterým by přenos zastavilo.

Situace však není tak chmurná, jak se na první pohled může zdát. Pollard upozornil na podstatnou věc, která pořád stojí na prvním místě:

vakcíny plní svou hlavní funkci – brání těžkému průběhu covidu.

Covid nejsou spalničky

Pojem imunita stáda poprvé použili vědci z Manchesterské univerzity v roce 1923. Popsali jím, jak se stádo živočichů stává imunní vůči nákaze, ačkoli všichni jeho členové nebyli imunizováni.

Zjistili, že když je vyšší procento zvířat ve stádu imunní po prodělání nemoci nebo po očkování, další šíření patogenu se zastaví. Většina zvířat, která jsou imunní vlastně dodají imunitu zvířatům, která se s nákazou vůbec nedostala do styku. Tento jev se dá také přirovnat k sítu, které při určité hustotě nedovolí infekci projít.

U lidí tento princip fungoval třeba u spalniček. Tato nemoc je obdobně jako covid vysoce infekční. Pokud ale byl člověk proti spalničkám očkován, nemohl je už přenést.

Někteří odborníci doufali, že imunitu stáda u covidu dosáhneme jako u spalniček. Jenže varianta delta jejich předpoklad převrátila vzhůru nohama. Dosavadní poznatky naznačují, že se na sliznici některých očkovaných jedinců množí téměř jako u neočkovaných.

Varianta viru SARS-CoV-2 označená delta (v katalogu WHO vedená jako B.1.617.1) se objevila koncem roku 2020 v Indii. Obsahuje dvě významné mutace E484Q a L452R, které dodávají viru vyšší nakažlivost a propůjčují mu vyšší odolnost vůči protilátkám. Podle odhadu Státního zdravotního úřadu tvoří delta v Česku přes 90 procent nových případů nákazy.

„S koronavirem máme jistotu, že tato současná varianta, varianta delta, bude stále infikovat očkované lidi,“ upozornil Pollard a varoval: „Další varianta koronaviru může být v přenosu infekce ještě výkonnější.“

Kde vidíte stádo?

Na to, že imunitu stáda lidstvo s covidem nedosáhne, upozorňoval ještě před rozmachem delty německý virolog Christian Drosten. Uznávaný expert, který jako první popsal původní virus SARS, už v červnu v rozhovoru pro švýcarský list Republik pravil: „Lidská společnost není stádo hospodářského dobytka, skupinová imunita proto nemůže fungovat… Covid-19 dostanou všichni, kteří ho ještě neměli nebo nejsou očkovaní.“

Množící se indicie naznačují, že s variantou delta mohou i plně očkovaní lidé virus stále přenášet. Patrné to je zejména v Izraeli.

Případy covidu v zemi výrazně poklesly poté, co bylo naočkováno více než 70 procent dospělých. Mnohé experty to přimělo k jednoduché úvaze: Imunity stáda dosaženo!

S tím, jak se v židovském státu šířila delta, však nastal výrazný nárůst nových nákaz.

V čem je rozdíl

Vakcíny nicméně stále účinně chrání před vážným onemocněním. Z dat amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí vyplývá, že u očkovaných lidí, kteří jsou infikováni variantou delta, je 25krát menší pravděpodobnost vážného případu nebo úmrtí. Drtivá většina z nich má mírné nebo dokonce žádné příznaky covidu.

Tento rozdíl je patrný také v Izraeli.

„Velmi jasně se ukazuje, že navzdory vysoce infekční povaze varianty delta vakcína stále zabírá a předchází vážným onemocněním,“ řekl listu The Times of Israel profesor Nadav Katz, medicínský statistik z Hebrejské univerzity.

Katz v rozhovoru upozornil: „Vakcíny jsou mimořádně účinné v prevenci vážného onemocnění a úmrtí.“

Dokazuje to následující graf z dat izraelského ministerstva zdravotnictví. Zobrazuje počet vážných onemocnění covidem na 100 000 lidí ve věkové kategorii 60+. Mezi očkovanými jich je 16,6, mezi neočkovanými 98,5.

Israeli_older_d zdroj: Nedd/The Times of Israel

Zdroje:
The Times of Israel

Nejnovější články