Kuřáky a pijany chrání před rakovinou látka vábící opylovače

19. 5. 2020 – 14:28 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Kuřáky a pijany chrání před rakovinou látka vábící opylovače
Flavonoidy jsou v širším slova smyslu rostlinné pigmenty. Způsobují zbarvení květů, které přitahuje opylovače... a taky prospívají lidskému zdraví | zdroj: Profimedia

Studie australské univerzity zjistila, jak snížit riziko předčasné smrti u lidí, kteří holdují nikotinu a alkoholu.

Dopřejete si častěji pár drinků a cigaret s přáteli nebo i o samotě? Možná byste si spolu s tím měli pořídit ošatku brokolice, hroznového vína, pomerančů a jablek. Výzkumníci z australské Univerzity Edith Cowanové zjistili, že specifická složka ovoce a zeleniny aspoň částečně chrání náruživé konzumenty alkoholu a tabáku před předčasnou smrtí.

Jsou to flavonoidy.

Kam nechodí flavonoidy, tam musí lékař

Flavonoidy jsou látky spoluodpovědné za žluté či rudé/modré zabarvení, kterými rostliny lákají opylovače.

Tyto organické sloučeniny nalezneme v 'zelených potravinách', v ovoci, zelenině a bylinkách. Mají antioxidační účinky, chrání buňky před volnými radikály, brání bujení nádorů, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám. Jsou obsaženy zejména v brokolici, hroznovém vínu, cibuli, ječmeni, celeru, zeleném čaji, brokolici, zelí, červených grapefruitech, borůvkách, cibuli a třeba i v kakau.

Zmíněná australská studie se zabývala tím, jaké důsledky zdravotních zlozvyků flavonoidy mírní. Výzkumníci si vzali na paškál analýzu stravování 53 tisíc dánských kuřáků a konzumentů alkoholu, a zkontrolovala, kdo z nich zamířil předčasně do hrobu. 

istock-1030756658-2560x1648 Strava nabitá ochrannými flavonoidy léčí | zdroj: ECU

Ukázalo se, že lidé, kteří často jedli potravu bohatou na flavonoidy, měli menší riziko smrti vlivem rakoviny nebo srdeční choroby. 

Mechanismus, který konzumenty flavonoidů chrání, je zatím neznámý. Existuje proto riziko, že výsledek je do jisté míry daný zkreslením – lidé, kteří častěji jedí ovoce, budou patrně žít zdravěji a pít/kouřit méně.

Případný mechanismus bude nyní hledat navazující studie, která si posvítí na to, před kterými typy srdečních chorob a nádorových onemocnění chrání flavonoidy nejvíc.

Do té doby autoři studie alespoň doporučili, kolik flavonoidů denně postačí sníst. Radí snižovat rizika pestrou konzumací 500 miligramů flavonoidů denně. K tomu, aby konzument získal dostatečné množství, postačí šálek ovocného čaje, jedno jablko, jeden pomeranč, hrst borůvek a k tomu 100 gramů brokolice.

Změna životního stylu je důležitější

Závěr studie samozřejmě netvrdí, že účinek flavonoidů je vůči tabákovým a alkoholickým produktům na úrovni jedna ku jedné. Alkohol není zdraví prospěšná sloučenina v jakémkoliv množství. 

profimedia-0379484163 delon smoking Alain Delon se doslova prokouřil desítkami filmů. Také snímklem Bazén z roku 1969, kde s ním hrála Romy Schneiderová. Loni v listopadu oslavil už 84 narozeniny. Že by díky flavonoidům? | zdroj: Profimedia

Nicméně, vzhledem k oblibě alkoholu, zejména v zemích jako Česko, je evidentní, že krátkodobé požitky plynoucí z intoxikace nad dlouhodobými riziky u mnohých stále převládají. Flavonoidy můžou právě takovým konzumentům snižovat alespoň trochu krátkodobé dopady na organismus. 

"Je třeba zmínit, že konzumace flavonoidů neredukuje všechna rizika předčasné smrti zvýšená kouřením nebo vysokou konzumací alkoholu. Zdaleka nejlepší volbou pro lidské zdraví je přestat kouřit a omezit pití alkoholu," řekla ke studii její vedoucí Nicola Bondonnová.

"Víme, že podobná změna životního stylu však může být velmi náročná, takže podpora konzumace flavonoidů může být novým způsobem, jak riziko snížit," podotkla tato nutriční specialistka.

Za rizikovou konzumaci alkoholu autoři studie považovali více než dvě typizované sklenku denně. Za typizovanou sklenku se přitom pokládá nápoj s obsahem 8 gramů (10 mililitrů) etylalkoholu. Takové množství obsahuje dohromady jedno velké a malé pivo – desítka, anebo dvě deci vína, či 0,3 decilitru čtyřicetiprocentní kořalky. Riziková hranice kuřáka je 50 cigaret ročně. 

O výsledcích svého bádání informovala na svých stránkách ECU

Nejnovější články