Legendám sci-fi se sen nesplní. Jejich ostatky skončí v zemské atmosféře

17. 1. 2024 – 18:49 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Legendám sci-fi se sen nesplní. Jejich ostatky skončí v zemské atmosféře
Enterprise, vesmírná loď (hvězdolet), kterou ve fiktivním světě Star Treku vytvořil Gene Roddenberry. | zdroj: Profimedia

„Vesmírný pohřeb“ otce Star Treku Gene Roddenberryho a autora ikonického románu 2001: Vesmírná odysea Arthura C. Clarka skončí neplánovaně v zemské atmosféře.

K Zemi se vrací havarovaný lunární modul Peregrine.

Společnost Astrobotics z Pittsburghu, které modul patří, po konzultaci s experty vesmírné agentury NASA rozhodla, že modul nechá vletět do zemské atmosféry a shořet. Jinak by nad ním mohla ztratit kontrolu a hrozilo by, že se stane dalším kusem smetí na oběžné dráze Země a bude ohrožovat satelity.

Astronomicky drahý ohňostroj

Peregrine vletí do atmosféry naší planety ve čtvrtek 18. ledna kolem 22:00 našeho času. Trajektorii jeho letu můžete sledovat živě v následující projekci.

„Přijali jsme obtížné rozhodnutí zachovat současnou trajektorii modulu pro návrat do zemské atmosféry. Odpovědným ukončením mise Peregrine přispíváme k tomu, abychom zachovali cislunární prostor (místo mezi zemskou geostacionární dráhou a oběžnou dráhou Měsíce) bezpečný pro všechny,“ píše se v prohlášení společnosti Astrobotics.

Bude to ale astronomicky drahé vzplanutí, kterým se let Peregrine uzavře. Sonda nesla na palubě dvacet kusů užitečného nákladu pro různé zákazníky, včetně NASA. Americká vesmírná agentura do modulu umístila pět vědeckých přístrojů v programu smluvní přepravní služby na Měsíc (CLPS, Commercial Lunar Payload Services) za víc než 100 milionů dolarů.

profimedia-0280024136 Gene Roddenberry. | zdroj: Profimedia

Spolu s Peregrine v atmosféře shoří také český modul pro měření radiace od společnosti ADVACAM, který se měl stát prvním českým zařízením na povrchu Měsíce

Kromě techniky jsou na palubě Peregrine i prvky DNA nebo zpopelněné ostatky 69 lidí, pro které rezervovala místo společnosti Celestis, připomíná magazín Live Science.

Sonda nese také vzorek DNA spisovatele sci-fi a autora románu 2001: Vesmírná odysea Arthura C. Clarka, který předpověděl komunikační satelity, anebo část popele tvůrce Star Treku Gene Roddenberryho. Tyto ostatky měly spočinout na Měsíci v přistávacím modulu.

Po havárii Peregrine tak zůstává jediným pohřbeným člověkem na Měsíci americký geolog a astronom Eugene Shoemaker, objevitel komety Shoemaker-Levy. Jeho popel na naši přírodní družici dopravila v roce 1999 sonda Lunar Prospector.

Loučení s Měsícem

Příčinou havárie modulu Peregrini, která překazila další lunární pohřeb, byl patrně ventil mezi nádobou s vysokotlakým heliem a nádrží okysličovadla. Poté, co byl uveden do polohy „otevřeno“ se ventil nevrátil zpět do polohy „zavřeno“. Důsledkem byl příliv vysoce natlakovaného helia do nádrže s okysličovadlem, která nakonec praskla.

profimedia-0023669266 Arthur C. Clarke. | zdroj: Profimedia

Při nehodě uniklo značné množství paliva. Podle výpočtu nebylo zbývající palivo dostatečné k tomu, aby modul hladce přistál na Měsíci.

Peregrine měl na Měsíc dosednout po patnácti dnech letu 23. ledna. Astrobotic se tak mohla stát první komerční společností, která to se svým landerem dokázala.

Dosud měkké přistání sondy na Měsíci zvládly jen státní vesmírné agentury Sovětského svazu, Spojených států, Číny a Indie. A Američané jako jediní dostali na přírodní družici Země také své astronauty.

Mise modulu Peregrini byla už třetím neúspěšným pokusem soukromé společnosti v řadě o přistání na Měsíci. Přistávací modul Beresheet izraelské společnosti SpaceIL se zřítil na měsíční povrch v roce 2019 a lander Hakuto-R japonské společnosti ispace se o něj roztříštil loni.

Magazín Space informuje, že další mise programu CLPS je za dveřmi –uskuteční se už příští měsíc, kdy raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynese do vesmíru lunární modul Nova-C houstonské společnosti Intuitive Machines.

Zdroje:

Nejnovější články