LEGO zůstává u kostek z ropy. Jsou překvapivě ‚zelenější‘ než z recyklovaného plastu

13. 10. 2023 – 22:26 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

LEGO zůstává u kostek z ropy. Jsou překvapivě ‚zelenější‘ než z recyklovaného plastu
Kostek z recyklovaných PET lahví se nedočkáte. Firma LEGO k tomu má pádný důvod. | zdroj: Profimedia

Co je recyklované, nemusí být ekologické. K takovému poznatku dospěl dánský výrobce stavebnice a rozhodl se zůstat u ropy.

Společnost LEGO, proslulá výrobou originální stavebnice, si založila renomé nejen na odolnosti svých plastových kostek, které jsou navrženy tak, aby vydržely desítky let, ale i na investicích do udržitelnosti. Firma se zavázala investovat do snížení svých emisí uhlíku 1,4 miliardy dolarů. 

O to překvapivější bylo, když deník Financial Times před několika dny informoval, že LEGO odstupuje od své iniciativy „Bottles to Bricks“, tedy „Kostky z lahví“.

Společnost se touto iniciativou snažila nahradit tradiční plast v kostkách vyrobený z ropy materiálem recyklovaným z plastových lahví. Když ale vyhodnotila dopad projektu na životní prostředí v celém dodavatelském řetězci, zjistila, že výroba kostek z recyklovaného plastu vyžaduje další materiály a energii, aby kostky byly dostatečně odolné.

V součtu by tak celý projekt vytvořil víc uhlíkových emisí, než kolik by mohla recyklace ušetřit. LEGO se proto rozhodlo zůstat u současné technologie na bázi ropy. Současně společnost ujistila, že bude hledat jiné udržitelnější alternativy výroby.

Není ekologické vše, co se ‚zelená‘

Experti to chápou. „Jako odborníci na globální dodavatelské řetězce a udržitelnost se domníváme, že obrat společnosti LEGO je začátkem širšího trendu vývoje udržitelných řešení pro celé dodavatelské řetězce,“ píší v článku pro The Conversation Tinglong Dai, Christopher Tang a Hau Lee.

„Pochopení celé uhlíkové stopy jakékoli společnosti vyžaduje zkoumat tři typy emisí. Za prvé to jsou emise z operací samotné firmy, za druhé emise z výroby elektřiny, páry, tepla nebo chlazení, které společnost spotřebuje, a za třetí emise vytvářené dodavatelskými řetězci,“ upozorňuje trojice profesorů z prestižních institucí – Univerzity Johnse Hopkinse, Stanfordovy univerzity a Kalifornské univerzity.

Odborníci podotýkají, že pokud by LEGO využívalo přírodní materiály, ale muselo je vozit přes celý svět pomocí lodí a kamionů a při zpracování by továrny poháněla elektřina z uhlí, ekologické benefity by zmizely. Využití ropných produktů zpracovaných blíž k výrobě pomocí obnovitelných zdrojů energie může být nakonec „udržitelnější“.

Na uhlíkové stopě se podle profesorů v současnosti výrazně podílejí dodavatelé. Podle výzkumníků jsou tyto emise v průměru 11,4krát vyšší než emise vytvářené samotnými obchodními společnostmi. U firmy LEGO dokonce tvoří až 98 procent.

Kdo bude LEGO následovat?

„Vzhledem k tomu, že tyto emise jsou významné, ale často se neměří ani nevykazují, spotřebitelé se oprávněně obávají, že společnosti, které tvrdí, že mají nízké emise, mohou provádět greenwashing (vytvářejí o sobě pověst ekologicky zodpovědné firmy), ale ve skutečnosti mají jejich akce opačný ráz,“ píší profesoři.

V Evropě i USA se chytají nové regulace, které zohlední celkovou uhlíkovou stopu firem včetně dodatelů. LEGO tak nemusí být zdaleka poslední společností, která přehodnotí své na první pohled líbivé ekologické plány.

Zdroje:

Nejnovější články