Vyroben plast bez ropy. Může to být průlom v ‚plastové ekonomice‘?

4. 4. 2023 – 20:10 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vyroben plast bez ropy. Může to být průlom v ‚plastové ekonomice‘?
Ropné pumpy za úsvitu. | zdroj: Profimedia

Nový recyklovatelný plast vyrobený bez ropy může být ekologičtější alternativou současných plastů. Mohl by také snížit naši závislost na černém zlatu a kartelové politice ropných šejků.

Vědci vyvinuli nový druh plastu, k jehož výrobě nejsou potřebné deriváty ropy. Je přitom snadno recyklovatelný a nevyžaduje výraznou změnu technologií.

Plasty, kam se podíváš

Svět je děsivě závislý na plastech. Ať se snažíme recyklovat, jak chceme, plasty je levnější vyrobit znovu, takže se jimi se zanáší řeky, moře a oceány.

Ze všech nových plastů, které kdy byly vyrobeny, vzniklo více než 6 miliard tun plastového odpadu, který se nerozkládá, ale pouze se rozpadá na menší a menší kousky. Recyklováno je globálně méně než 10 procent plastů, upozorňuje žurnál Science Alert. Většina použitých plastových výrobků se jednoduše vyhodí, anebo spálí.

Výroba nových plastů je nehospodárná, navíc se při ní používají materiály pocházející z ropy, které by měly zůstat v zemi, pokud chceme zbrzdit změnu klimatu.

Z dostupných dat vyplývá, že na světovou produkci plastů padne téměř 8 procent vytěžené ropy. Na výrobu kilogramu plastu se spotřebuje zhruba 1,1 kilogramu ropy a do ovzduší přitom vyletí velké množství oxidu uhličitého.

Naději na ekologičtější plast však dává výzkum materiálových expertů ze státní univerzity ve městě Boise v americkém státu Idaho. Allison Christyová a Scott Phillips vyvinuli nový druh plastu, který se obejde bez ropných derivátů a přitom není technologicky náročný.

Ani kapka ropy

Ve studii publikované v magazínu Science Advances popisují výzkumníci výrobu nového typu plastu na bázi ethylkyanoakrylátu neboli PECA, který se připravuje z monomeru používaného k výrobě vteřinového lepidla. Vzniká polymerací, kdy se jednotlivé opakující se monomerní jednotky spojují chemickou reakcí v jeden dlouhý řetězec.

fork-and-knife-1472-BoiseUni Příbory vyrobené z nového plastu PECA. | zdroj: Kredit-Allison Christy/Boise State University

Monomer se vyrábí z metanolu, kyseliny chloroctové a kyanidu sodného, které se získávají z vodíku, dusíku, metanu, oxidu uhelnatého, chloru a hydroxidu sodného.

Autoři studie se domnívají, že pokud by se PECA vyráběl masově, mohl by nahradit polystyrenové plasty, které jsou jen málokdy přijímány k recyklaci.

Polystyrenové plasty mají několik podob: expandovaný polystyren, známý také jako polystyren, který se používá jako lehký obalový materiál nebo k výrobě nádob na jídlo s sebou, a tepelně tvarovaný polystyren. Z něj se vyrábějí jednorázové talíře, kelímky a příbory.

Samotné polystyrenové plasty tvoří jen 6 procent plastového odpadu. Výzkumníci se ale domnívají, že PECA může nahradit i jiné typy plastů. „Díky vynikajícím materiálovým vlastnostem a snadné recyklaci může být PECA užitečný i v jiných oborech, nejen jako náhrada polystyrenu, což by zvýšilo míru recyklace plastového odpadu,“ píší ve studii

Vědci ve studii prokázali, že dlouhé polymerní řetězce plastu PECA se dají „rozbít“ teplotou 210 stupňů Celsia. Monomery, které potom vzniknou, lze potom poskládat do nového plastového výrobku.

Současným plastům se vyrovná

Laboratorní experimenty přitom naznačují, že nový plast PECA má srovnatelné vlastnosti jako stávající plasty a je stabilní v horkém a vlhkém prostředí. A také snadno recyklovatelný.

Recyklace plastů je dobrá strategie, ale musí být zavedeny správné systémy, aby se do ní spotřebitelé zapojili. Norsko recykluje 97 procent plastových lahví, píše Science Alert. V Česku se celkově recykluje třetina plastů.

Není nicméně jisté, zda materiál PECA přijme průmysl a zda by se u něj důsledně uplatňovala recyklace.

Na rozdíl od mnoha jiných alternativ tradičních plastů, jejichž výroba je však stále velmi drahá, má ale PECA výhodu v tom, že vychází z existujícího výrobního procesu.

Zdroje:

Nejnovější články