Lékaři předpisovali pacientům ovoce a zeleninu zdarma. Jak to dopadlo?

13. 9. 2023 – 17:58 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Lékaři předpisovali pacientům ovoce a zeleninu zdarma. Jak to dopadlo?
zdroj: Profimedia

Říká se, že zdravé jídlo je lék. Medicínští experti se tuto zásadu rozhodli vyzkoušet v praxi.

Zatímco po většinu historie lidstva se lidé museli potýkat s nedostatkem potravy, dnes se musí podstatná část globální populace vypořádat se zdravotními následky vyplývajícími z jejího nadbytku. Cenu za to nakonec platí celá společnost, která vynakládá značné prostředky na péči o pacienty s civilizačními chorobami.

Výzvy ke zdravějšímu stravování se přitom často míjejí účinkem, a tak experti z lékařské fakulty UMass Chan a Tuftsovy univerzity v Bostonu vyzkoušeli jiný přístup – předepsali pacientům s metabolickými chorobami zdravé potraviny zdarma.

Už vám lékař předepsal brokolici?

Výsledky svého experimentu výzkumníci shrnuli ve studii publikované na webu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. „Zjistili jsme, že se u zkoumaných pacientů snížila hladina cukru v krvi i hmotnost,“ píše se v ní.

Zlepšení, která výzkumníci zaznamenali v klinických výsledcích, podle nich mohou mít významný dopad na celkový zdravotní stav sledovaných jedinců. Lidem, kterým předepsali zdravé potraviny – jablka, brokolici, lesní plody, okurky a další druhy ovoce a zeleniny – se například snížil systolický krevní tlak (krevní tlak během úderů srdce).

V Los Angeles, Boise, Houstonu, Minneapolisu a dalších městech, kde se experiment uskutečnil, vyšel nákup zdravých potravin přes elektronické karty nebo poukázky na 65 dolarů (1 465 korun) měsíčně po dobu čtyř až deseti měsíců na jednoho člověka. Ve studii bylo přitom zahrnuto na 4 000 účastníků.

Nebyl to první program tohoto typu. S programy „jídlo je lék“, které pacientům poskytují bezplatné zdravé jídlo – někdy i rok nebo déle, experimentuje už roky několik amerických poskytovatelů zdravotní péče.

Pro zdravé potraviny do ordinace!

Nynější experiment, jehož účastníci patřili k sociálně slabší části společnosti, měl kromě zdravotních benefitů i sociální rozměr. Účastníci nejenže konzumovali více ovoce a zeleniny, ale také se o třetinu méně potýkali s nedostatkem potravin.

Ačkoliv studie pochází z amerického prostředí, je zajímavá také při pohledu z Evropy a pochopitelně i z Česka. Naše země se se pravidelně umisťuje mezi státy s nejhorším stravováním.

Až příliš populární je v Česku například pečivo, čeští muži také spotřebují trojnásobek doporučené denní dávky soli. A civilizační choroby, které za nezdravým stravováním stojí, nakonec platí společnost jako celek.

Projevují se zejména vyššími náklady na veřejné zdravotnictví. Mají však také dopady na ekonomiku, protože nemocní lidé v produktivním věku méně pracují.

Otázkou je, nakolik projekty typu „(zdravé) jídlo je medicína“ mohou snížit nemocnost a zda jsou tím nejúčinnějším prostředkem, jak tohoto cíle dosáhnout.

Zdroje:

Nejnovější články