Vibrátory na předpis? Lékaři to doporučují a vysvětlují proč

9. 7. 2022 – 20:50 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vibrátory na předpis? Lékaři to doporučují a vysvětlují proč
Léčba s hormony štěstí a nebeskou rozkoší. | zdroj: Profimedia

Výzkumníci (a výzkumnice) dospěli k závěru, že vibrátory mají být považovány nejen za sexuální hračky, ale také za léčebné přístroje.

Zdravotní přínosy vibrátorů jsou tak významné, že by tuto pomůcku měly ženy dostávat na předpis jako léčebný prostředek. K takovému závěru dospěla studie výzkumníků vedených Alexandrou Dubinskou z Cedar-Sinai Medical Center v kalifornském Los Angeles.

V obsáhlé studii publikované v časopisu  The Journal of Urology skupina lékařky Dubinské popisuje svou metastudii (studii založenou na statistické kombinaci výsledků již dříve publikovaných studií) a vysvětluje proč by vibrátory měly být označeny jako terapeutické přístroje.

Vrtěti vibrátorem, cesta k hormonům štěstí i ke zdraví

Už předchozí výzkumy naznačily, že sexuální stimulace může mít pozitivní dopady na fyzické a duševní zdraví. Orgasmus uvolňuje hormon štěstí dopaminu. V nové studii ale autoři upozorňují, že jen málo výzkumů se v této souvislosti zabývalo využitím vibrátorů.

Na rozdíl od mezilidského sexu či masturbace jednotlivců mají vibrátory tu výhodu, že jejich výkon je univerzální. Délku a účinnost stimulace lze poměřovat větším testovaným množstvím žen.

Metaanalýzou 21 studií dospěli výzkumníci k poznatku, že pravidelné používání vibrátorů zlepšuje zdraví pánevního dna, zlepšuje sexuální zdraví, zmírňuje inkontinenci a posiluje svaly pánevního dna.

Použití vibrátoru při masturbaci navíc zkracuje dobu, kterou žena potřebuje k dosažení orgasmu – a také pomáhá dosáhnout vícenásobných orgasmů, upozorňuje vědecká práce. Pravidelné orgasmy jsou pak spojeny se snížením stresu a lepším sexuálním zdravím.

Experti proto v metastudii dospěli k závěru, že vibrátory by měly být považovány rovněž za terapeutické nástroje.

Pokud se vibrátory skutečně dočkají nějakého medicínského uplatnění, nebude to nicméně nic převratného, ba ani nového. Spíš by to byl návrat ke kořenům šikovného přístroje.

Malý, šikovný a nejen pro hysterické ženy

Původní elektrické vibrátory byly v 19. století francouzským lékařem Ronainem Vigourouxem vynalezeny jako přístroje pro „tišení bolesti“ a prostředek k léčbě nejrůznějších onemocnění – od bolesti zad po poruchy trávení. Tyto vibrátory nebyly zamýšleny pro sexuální stimulaci, ale vibrační masáže nejrůznějších částí těla.

Na konci devatenáctého století se objevily vibrátory pro genitální stimulaci „hysterických“ žen. S posunem společenských norem a prvním objevem vibrátorů v pornografii se však v meziválečné éře od vibroterapie upustilo.

Není divu, vždyť vibroterapie měla sloužit na vše od bolesti zad po válečné trauma a masážní používání vibrátorů nevalné výsledky. Nová studie ale řeší využití v přiznávané sexuální stimulaci – tedy v tom, v čem se vibrátory skutečně osvědčily.

Zdroje:
The Journal of Urology

Nejnovější články