Lovec bouří zachytil modrý výtrysk směřující ze Země do vesmíru

23. 1. 2021 – 9:30 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Lovec bouří zachytil modrý výtrysk směřující ze Země do vesmíru
Modrý výtrysk, nadoblačný blesk směřující do kosmu. | zdroj: ESA

Z meteorologických jevů, které nám naše planeta dopřává, je blesk jedním z nejpozoruhodnějších, ale i nejtajemnějších.

Jeden typ blesku je tak vzácný, že jeho existence byla potvrzena až v roce 1990. Tehdy vědci identifikovali jeho stopu ve videu pořízeném o rok dříve z raketoplánu. A to ho předpověděl skotský fyzik Charles Wilson už v roce 1925!

Tento nadoblačný blesk směřující ze Země do vesmíru je nazýván 'modrý výtrysk' (blue jet), trvá pouze milisekundy a jeho pozorování ze Země většinou ztěžují mraky.

V celé kráse bez rušivých oblaků ho však z vesmíru zachytila speciální observatoř ASIM, která vznikla jako projekt Evropské vesmírné agentury (ESA) a je přezdívána 'lovec bouří'. Na ISS ji astronauti instalovali v roce 2018.

ESA na svém webu zveřejnila zpomalenou animaci modrého výtrysku zaznamenaného z vysokorychlostních kamer a rentgenového detektoru observatoře z výšky 400 kilometrů nad Zemí.

zdroj: YouTube

Ve videu je patrný kužel modrého výtrysku ve tvaru komína stoupající do stratosféry – do výšky padesáti kilometrů.

Výboji předcházel jiný jedinečný jev nazývaný 'elf', který je s výtryskem spojen. Vytvořil ho intenzivní světelný svazek trvající tisíciny sekundy. Objevil se ve stokilometrové výšce a šířil se ve tvaru kruhu do vzdálenosti tisíců kilometrů.

Dopad zachycených úkazů na počasí na Zemi není dosud probádán. Vědci však předpokládají, že mají vliv na koncentraci skleníkových plynů v atmosféře. Výsledky pozorování zmíněných jevů ze stanice ISS publikovali v odborném časopisu Nature.

ASIM_on_Columbus_pillars ASIM, lovec bouří umístěný na modulu ISS Columbus. | zdroj: ESA

Zdroje:
Nature, Science Alert, ESA

Nejnovější články