Mars jako na dlani. Nový průzkumník vysílá úchvatné snímky rudé planety

20. 2. 2021 – 14:39 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mars jako na dlani. Nový průzkumník vysílá úchvatné snímky rudé planety
zdroj: se svolením jpl.nasa.gov

Jako kdybyste tam byli. Tak se budete cítit, když se podíváte na snímky z rudé planety. Jsou barevné, ve vysokém rozlišení a na Zemi je vyslala sonda Perseverance.

Na hlavním snímku je povrch v místě přistání z kamery pod palubou robotického vozítka. Sonda, hned poté co ve čtvrtek dosedla na povrch Marsu, vyslala černobílý náhled. Potom ale pořídila ze stejné kamery také barevnou fotografii ve vysokém rozlišení.

Na vozítku je celkem 25 kamer. Další z nich vytvořila neuvěřitelně detailní snímek horniny s kolem roveru.

pia24429-1041 zdroj: jpl.nasa.gov

Další fotografie nepochází z robotického vozítka, ale ze sestupového modulu. Ukazuje Perseverance dva metry nad povrchem, těsně před přistáním na Marsu, jak se spouští z modulu na kabelových lanech. Když se kola vozítka dotkla povrchu, lana se odpojila a modul odletěl stranou. 

rover_drop zdroj: jpl.nasa.gov

Příští záběr ukazuje přistávající Perseverance na supersonickém padáku (světlé tečky ve výřezu). Z oběžné dráhy Marsu zachytila rover sonda Mars Reconnaissance Orbiter, která planetu obíhá od roku 2005.

perseverance_descent zdroj: jpl.nasa.gov

Následující obrázek Perseverance s helikoptérou Ingenuity byl vytvořen na Zemi. Dá se však předpokládat, že se brzy dočkáme také autentického marsovského selfíčka roveru i snímků z helikoptéry. Ingenuity, která na Mars letěla na podvozku roveru, je osazena dvěma kamerami.

profimedia-0591472042 zdroj: jpl.nasa.gov

Perseverance je každopádně nejsofistikovanější pojízdnou laboratoří, jaká byla na Mars vyslána. Vyrobila ji a řídí Jet Propulsion Laboratory (JPL) z kalifornské Pasadeny a její životnost je plánována nejméně na jeden marsovský rok, tedy 687 pozemských dnů.

Rover pohání jaderný reaktor a je osazen laserem, kamerami, přístroji pro chemický rozbor i "ušima", které nám poprvé zprostředkují, jak rudá planeta vlastně "zní". Na jejich záznam si ale musíme ještě počkat.

Zdroje:
jpl.nasa.gov

Nejnovější články