Mateřské mléko je bezpečné, koronavirus na dítě nepřenese, potvrzují lékaři

27. 3. 2021 – 19:00 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Mateřské mléko je bezpečné, koronavirus na dítě nepřenese, potvrzují lékaři
Mateřské mléko je fajn, nepřenáší viry a obsahuje protilátky. | zdroj: Profimedia

Hned dvě povzbudivé zprávy obsahuje studie o mateřském mléce a koronaviru. Vyplývá z ní, že kojící matky infikované koronavirem, nepřenášejí nákazu na děti. Co víc, z matky na dítě přecházejí během krmení protilátky.

Vědci z Rochesterské univerzity v americkém státě New York analyzovali 37 vzorků mateřského mléka, které během výzkumu poskytlo 18 žen pozitivně testovaných na koronaviry. Ani v jednom vzorku přitom obávané viry nenalezli.

Nakažené matky mohou kojit

Je to povzbudivý výzkum – ukazuje, že matky, které mají pozitivní test na covid, nemusí být v karanténě odděleny od svých dětí.

Závěr výzkumu z Rochesteru, publikovaný na webu Mbio, potvrzuje nedávná zjištění expertů z Kalifornské univerzity, kteří přítomnost viru v mléce nakažených žen také nezaznamenali.

„Matka by měla být odloučena od novorozeného dítěte pouze v krajním případě, když to je lékařsky nezbytné. Proto je výsledek naší studie velmi dobrou zprávou,“ řekla výzkumnice Bridget Youngová z pediatrické kliniky na Rochesterské univerzitě.

Lékaři však upozorňují, že kojení by měla provázet přísná hygienická opatření v podobě respirátoru a důkladné dezinfekce, aby se vyloučila jiná cesta přenosu koronaviru SARS-CoV-2.

Zmíněná studie také upozorňuje, že 11 žen mělo proti koronaviru v mléce protilátky. „Zjistili jsme v jejich mateřském mléce vysoké hladiny IgA, což je běžná protilátka v krvi a jiných tělesných tekutinách. Tyto protilátky putují ze sliznic,“ poznamenal na webu Studyfinds profesor mikrobiologie a imunologie Mark Sangster, který hladiny protilátek ve vzorcích mléka měřil.

Vakcína chrání i novorozence

Zjištění o protilátkách doplňuje i nová studie publikovaná ve čtvrtek v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology. Vědci z Harvardu v ní zkoumali výhradně ženy, které dostaly jednu ze dvou vakcín od společností Pfizer a Moderna v období od prosince do března.

Přitom zjistili, že 84 těhotných a kojících žen mělo imunitní odpověď na vakcíny stejně silnou jako 16 žen, které nebyly těhotné. Co víc, ochranné protilátky z vakcín měly v těle také jejich děti.

Zdroje:
Studyfinds.com, mbio.asm.org, American Journal of Obstetrics and Gynecology

Nejnovější články