Měsíc vyjde v úplňku zastíněný. Co za tím vězí?

4. 5. 2023 – 18:32 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Měsíc vyjde v úplňku zastíněný. Co za tím vězí?
Tak bude vypadat polostínové zatmění Měsíce. | zdroj: Profimedia

Měsíc v úplňku bude v pátek 5. května vycházet neobvyklým způsobem. Naše přírodní družice se objeví nad obzorem zastíněna. Její levý okraj bude potemnělý.

Není to ale nic, co by nás mělo znepokojovat. Za tímto jevem nejsou žádné temné síly. Nastane úkaz, kterému se říká polostínové zatmění Měsíce.

Během polostínové fáze zatmění Měsíc vplouvá do světlejšího vnějšího stínu Země a tmavne.

Toto zatmění nastane 5. května mezi 17:14 a 21:31 středoevropského letního času. Potrvá tedy 4 hodiny a 17 minut, informuje portál Time and Date.

Úkaz bude viditelný pro 6,6 miliardy lidí.

Maximum zatmění nastane v 19:22 našeho času. V té době bude u nás Měsíc ještě pod obzorem, upozorňuje server Astrofyzikálního ústavu v Opavě.

Na území Česka vychází Měsíc v pátek víc než hodinu po maximu úkazu, ve 20:30. To už bude ztmavení méně výrazné. Přesto by mělo být patrné.

profimedia-0733629918 Obrázek, který vysvětluje tři typy za zatmění Měsíce. Při úplném zatmění je zcela zastíněn Zemí (umbra). Při částečném zatmění ukusuje umbra (plný stín) jen část Měsíce, vidíme srpek Luny. A do třetice – při polostínovém zatmění dopadá na tvář naší přírodní družice jen rozptýlený vnější stín Země, nastává polostín (penumbra), Měsíc zůstává mimo oblast umbra. | zdroj: Profimedia

„Abyste Měsíc zastihli v době viditelného potemnění, musíte si najít místo s dokonale odkrytým východo-jihovýchodním obzorem, ideálně vysoko v horách,“ radí na webu Astrofyzikální progresy z Opavy astrofotograf Petr Horálek.

V celé kráse budou moci polostínové zatmění sledovat lidé na Blízkém východě, v Africe, Asii, Austrálii, na Novém Zélandu a v Antarktidě.

05052023-penumbtal-eclipseA Oblasti, kde je možné pozorovat polostínové zatmění Měsíce. V nejtmavší zóně bude možné sledovat polostínové zatmění po celé ploše naší přírodní družice. | zdroj: Shadowandsubstance

Portál Time and Date upozorňuje, že Měsíc tentokrát jen těsně mine přechod přes vnitřní stín Země (umbru) a nastane nejhlubší polostínové zatmění až do 29. září 2042.

_____________________________

Jak je ale možné, že i při úplném zatmění je Měsíc vidět? Je to způsobeno refrakcí slunečního světla v horních vrstvách zemské atmosféry. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí. A protože nejméně se láme červené světlo a ostatní barvy spektra se rozptýlí, Měsíc má při zatmění narudlou barvu.

Zdroje:

Nejnovější články