Metanu v ovzduší přibývá čím dál rychleji. A nevíme proč

25. 4. 2021 – 12:20 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Metanu v ovzduší přibývá čím dál rychleji. A nevíme proč
Koncentrace metanu v ovzduší. V tmavě červených oblastech je tohoto plynu přes 2000 ppb (molekul metanu v milionu molekulách vzduchu), ve světle červených pod 2000 ppd. Žlutá místa označují místa s hodnotami ppb mezi 1800 až 1900. | zdroj: Profimedia

Množství metanu – plynu, který otepluje Zemi intenzivněji než oxid uhličitý – se v ovzduší rychle zvyšuje. Vědce to znepokojuje. Nemají pro nárůst jasné vysvětlení.

V ovzduší Země je nejvíc metanu od doby, kdy se začala měřit jeho koncentrace. Hladina plynu, k jehož koncentraci přispívá průmysl, je zhruba na 260 procentech předprůmyslové úrovně. A byť podstatná část světové populace strávila rok 2020 v karanténách a lockdownech, úroveň metanu ve vzduchu se výrazně zvýšila.

Nečekaná čísla

Americká Národní agentura pro oceány a atmosféru (NOAA) ve své nové zprávě píše, že globální množství atmosférického metanu vzrostlo na 1892,3 částic na miliardu (ppb). Z dat Global Monitoring Laboratory, která spadá pod NOAA, vyplývá, že během roku 2020 se jeho koncentrace zvýšila o 14,7 ppb, což je největší roční nárůst.

V roce 2018 metanu přibylo o 8,5 ppb a v roce 2019 o 10,7 ppb.

„Neočekávali jsme, že emise metanu tak prudce vzrostou,“ cituje deník Financial Times klimatoložku Lori Bruhwilerovou z NOAA. „Loni to byl pro nás překvapivý a znepokojivý skok."

Také nejznámějšího skleníkového plynu, oxidu uhličitého, v ovzduší přibývá. Loni jeho úroveň stoupla na 412 částic na milion (ppm) a dosáhla hodnoty 412,5 ppm.

Metan ohřívá planetu 28krát intenzivněji než oxid uhličitý. Ve vzduchu však zůstává kratší dobu. Rozpadá se do devíti let, zatímco oxid uhličitý může vydržet až celá staletí.

profime Srovnání růstu metanu (vlevo) a oxidu uhličitého v ovzduší. | zdroj: NOAA Global Monitoring Laboratory

Kromě toho, podíl metanu v atmosféře je dvěstěkrát menší než podíl oxidu uhličitého. Jeho skutečný vliv na globální teplotu je tak zhruba desetkrát nižší.

S tím, jak rychle se koncentrace metanu zvyšuje, však jeho vliv na klimatickou změnu roste.

Ropa, rýže, dobytek…

Metan na Zemi vylučují mikroorganismy v prostředí bez kyslíku. Vzniká také v rýžových polích, v trávicím traktu dobytka a uniká ze skládek. Podstatná část tohoto plynu v ovzduší – zhruba třetina – pochází z ropného průmyslu a z uhelných dolů.

Na koncentraci metanu ve vzduchu se podílejí také sopky i tající permafrost, tedy ‚věčně‘ zmrzlá půda, ve které se plyn unikající ze zemského jádra nastřádal.

Z dat NOAA vyplývá, že nejvíc znečišťují ovzduší metanem Čína, následuje zbytek Asie a Afrika. Dohromady vypustí do ovzduší 40 milionů tun metanu rok co rok. Spojené státy ho mají na svědomí čtyři až pět milionů tun, Evropa necelé čtyři miliony tun.

„Ačkoli emise fosilních paliv v době lockdownů patrně nejsou zodpovědné za nedávný růst hladin metanu, snížení emisí ‚fosilního‘ metanu (z ropy a uhlí) je předpokladem k tomu, abychom změny klimatu zpomalili,“ řekl k výroční zprávě za rok 2020 chemik Ed Dlugokencky z NOAA.

profimedia-0571468512 (1) Bubliny metanu uvězněné v zamrzlém Bajkalském jezeře. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Science, NOAA Global Monitoring Laboratory

Nejnovější články