Meteorická show roku vrcholí. Uvidíte desítky meteorů za hodinu

11. 8. 2021 – 14:53 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Meteorická show roku vrcholí. Uvidíte desítky meteorů za hodinu
Roj Perseidy. | zdroj: Profimedia

Blíží se vrchol největšího meteorického roje roku. Máte jedinečnou příležitost pozorovat světelné představení, které vám připravila galaxie a kterému se žádný pozemský ohňostroj nevyrovná.

Zemi od druhé poloviny července navštěvuje meteorický roj Perseidy. Tento týden v noci ze čtvrtka na pátek však vyvrcholí a k pozorování nebeského divadla budou dobré podmínky. Na obloze se vyskytnou jen ojedinělé mráčky.

A co je také podstatné, Měsíc se nachází krátce po novoluní, kdy je na obloze vidět pouze jeho úzký srpek, a to velmi krátkou dobu. V příštích dnech přírodní družice Země zapadne už kolem půl jedenácté večer, nebude tedy váš výhled rušit svým svitem.

Po půlnoci, s blížícím se ránem, frekvence meteorů bude narůstat, zahlédnete jich desítky za hodinu. A když se budete řídit rčením „padá hvězda, něco si přej“, váš katalog přání bude patrně brzy vyčerpán.

Předpokladem, abyste si meteory mohli vychutnat, je samozřejmě nejít spát, najít si místo s dobrým výhledem, co nejmíň znečištěné světelným smogem a co nejdál od velkých měst. Pokud se vám to nepodařilo, můžete Perseidy sledovat tady:

Na pozorování Perseid - částeček, které kdysi odpadly z komety Swift Tuttle a k jejichž roji se Země rok, co rok vrací, si každopádně neberte dalekohled, pouze by vám překážel.

Nahlíženo z naší perspektivy, meteory vylétají ze souhvězdí Persea, odtud také mají jméno. Vyskakují však náhodně po celé obloze. Proto je důležité, aby váš výhled nebyl ničím zúžen.

Měli byste si však udělat pohodlí, třeba na karimatce, ve spacím pytli, na lehátku, anebo v houpací síti, protože nejvíc meteorů spatříte vleže.

1203576-perseus Souhvězdí Perseus odkud Perseidy zdánlivě vylétají. Souhvězdí je pojmenované po hrdinovi řeckých bájí, který je vyobrazen s hlavou Medusy, na kterou stačilo člověku pohlédnout, aby zkameněl. A právě to se přihodilo obru Atlasovi. | zdroj: Wikimedia Commons Roj Perseid svou četností překonává stovku meteorů za hodinu. Pokud budete mít štěstí, postřehnete jich dvacet i víc.

Světelné záblesky, které na nebi uvidíte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země. Meteory vstupující do ovzduší rychlostí 60 metrů za sekundu předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla. Samotné meteory třením o molekuly vzduchu shoří.

Takže pěknou podívanou! A ať se vám, drazí romantici, splní všechna přání.

perseidactivity_NASA Četnost Perseid. | zdroj: NASA

METEOSLOVNÍK
Úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu) nazýváme meteoroid. Při vstupu do atmosféry se meteoroid obvykle mění na meteor, který můžeme vidět jako světlo protínající oblohu. Meteor většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci uniká a zůstává meteoroidem.

Zdroje:
Nedd, Lowell Observatory

Nejnovější články