Mikroplasty mohou poškozovat naše pohlavní hormony

28. 4. 2023 – 23:23 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Mikroplasty mohou poškozovat naše pohlavní hormony
Počítačový model receptoru, na který se vážou hormony z řady estrogenů. Věci zjistili, že je mohou poškozovat mikroplasty. | zdroj: Profimedia

Nová studie varuje, že mikroplasty, které se dostávají do našeho těla, mohou potlačit hormony ovlivňující naše sexuální chování.

Mikroplasty jsou všude. Byly dokonce objeveny v lidské placentě, což naznačuje, že se před nimi už není kam schovat. 

Studie předkládají další a další fakta dokládající neblahý vliv mikroplastů na organismus. Patří mezi ně i nová vědecká práce amerických toxikologů.

Co ukázaly vznášející se mikroplasty

Vdechování plastových mikročástic může narušovat pohlavní hormony. K takovému závěru dospěli ve své studii vědci z Rutgersovy univerzity v New Jersey. Alarmující na tom je zejména fakt, že hormony jsou narušeny už málo rizikovým typem plastu.

Zatímco starší studie zkoumaly chemické látky jako bisfenol-A, které jako aditiva plasty vyztužují nebo jim dodávají pružnost, výzkum oborníků z New Jersey se zaměřil na částečky polyamidu, běžného plastu známého pod názvem nylon.

„Toto je jedna z prvních studií, která prokázala, že narušení endokrinního systému způsobují částice plastu,“ cituje magazín IFL Science Phoebe Stapletonovou, hlavní autorku studie publikované v odborném časopise Particle and Fiber Toxicology.

Výzkumníci vzali extrémně jemné částice potravinářského nylonového prášku a umístili je na gumovou podložku, kterou vystavili vibracím basového reproduktoru. Vibrace vyslaly do vzduchu nejmenší mikro a nano částečky nylonu. Proudy vzduchu je potom dopravily k laboratorním potkanům.

Cílem studie bylo posoudit toxikologické důsledky takového jednorázového, 24 hodin trvajícího vystavení nylonu na organismus samic potkanů v říji. Po jejich expozici částicím výzkumníci zkoumali nánosy mikroplastů v plicích, odhadovali jejich vliv na plicní záněty, kardiovaskulární funkce, systémové záněty a také na endokrinní poruchy, tedy na poruchy žláz, které vylučují hormony.

Závěry nejsou povzbudivé.

Příčina klesající plodnosti?

Výsledky podložené plicním modelováním naznačují, že se vdechované částice ukládaly ve všech oblastech plic potkanů, aniž by způsobily významný plicní zánět. To je dobrá zpráva. Jenže výzkumníci zaznamenali zhoršení cévní funkce a snížení hladiny reprodukčního hormonu 17 beta-estradiolu, což je samičí hormon z řady estrogenů.

Ačkoli studie nezjistila, že by samice s úbytkem tohoto hormonu byly méně plodné, podobné ovlivnění organismu nevěstí nic dobrého.

Narušení pohlavních hormonů dodávaných endokrinním systémem by nicméně podle výzkumníků mohlo pomoci vysvětlit některé civilizační zdravotní problémy, jako je rostoucí obezita a klesající plodnost.

Obavy, že by mikroplasty a nanoplastové částice mohly mít vliv na lidské zdraví tím, že narušují naše hormony, jsou poměrně nové. Zmíněná studie jim přidává na důležitosti.

„Bohužel, v současné době mohou lidé udělat jen velmi málo pro to, aby svou expozici snížili. Můžete si uvědomit, jakou máte podlahu, nosit přírodní vlákna a vyhýbat se skladování potravin v plastových nádobách, ale neviditelné plastové částice jsou pravděpodobně téměř v každém našem nádechu,“ upozorňuje toxikoložka Phoebe Stapletonová.

Zdroje:

Nejnovější články