Mona Lisa přišla o své tajemství. Historik určil krajinu na pozadí ikonického obrazu

6. 5. 2023 – 23:29 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Mona Lisa přišla o své tajemství. Historik určil krajinu na pozadí ikonického obrazu
Mona Lisa, nejslavnější portrét všech dob. | zdroj: Profimedia

Výzkum italského historika může udělat tečku za záhadou, která v průběhu let vyvolala četné spory.

Mona Lisa, patrně nejslavnější portrét všech dob, který na počátku 16. století namaloval umělec a vynálezce Leonardo da Vinci, ztratil jedno ze svých tajemství. Italský historik určil přesně krajinu, která je na pozadí obrazu, informuje zpravodajská agentura ANSA.

Silvano Vinceti zkoumal historické dokumenty a malby, které porovnával s aktuálními fotografiemi a snímky z dronů. To vše doplňoval studiem Leonardova pobytu v době, kdy renesanční génius obraz maloval

Nakonec Vinceti dospěl k závěru, že na pozadí obrazu je oblast města Laterina v toskánském Arezzu a most, který vidíte u levého ramene Mony Lisy, je Ponte Romito.

Z mostu, který se táhl přes řeku Arno, zůstal pouze jeden oblouk a základy mostu na protějším břehu řeky. Na základě velikosti zbývajícího oblouku Vinceti pomocí virtuální rekonstrukce zjistil, že čtyři stejně velké oblouky dokonale překlenuly řeku.

Most byl součástí stezky, která umožňovala zkrátit cestu mezi Arezzem, Fiesole a Florencií o několik kilometrů.

Odborníci zkoumající obraz v minulosti uvažovali o mostu Buriano, také poblíž Lateriny, anebo Bobbio u severoitalské Piacenzy. Ani jeden z nich však neměl stejný počet oblouků, jako most namalovaný Leonardem da Vincim. Buriano jich měl šest, Bobbio sedm.

Vinceti nepochybuje o tom, že most Romito u Lateriny je tím, co Leonardo namaloval do venkovské krajiny za Monou Lisou. Tím by se mohla uzavřít záhada, která v průběhu let podnítila nesčetné spory.

Kromě mostu upozorňuje badatel také na koryto řeky. „Výrazný tvar řeky Arno na tomto úseku přesně odpovídá tomu, co Leonardo zobrazil v krajině vlevo od šlechtičny zobrazené na obraze,“ cituje agentura ANSA Vincetiho.

„Analýza snímků z dronu a historických dokumentů nám umožnila s vysokou mírou pravděpodobnosti identifikovat také krajinu namalovanou v levé části obrazu,“ upozornil historik. Jsou na ní srázy v údolí Val d'Arno, které Leonardo zachytil v jenom ze svých rukopisů.

Umělec vytvořil portrét během svého pobytu ve Florencii na počátku 16. století a odvezl jej s sebou při útěku z Říma do Francie v roce 1516.

„Dokumenty patřící rodině Medicejských, které byly nalezeny ve florentském státním archivu, ukazují, že v letech 1501 až 1503 byl most velmi rušným místem. A právě v té době se Leonardo nacházel v oblasti Val d'Arno, nejprve ve službách Cesareho Borgii, kardinála z nejznámějšího šlechtického rodu renesanční Itálie, poté pracoval pro Piera Soderiniho, státníka Florentské republiky,“ informoval Vinceti po studiu archivních dokumentů.  

Zkoumání obrazu Mony Lisy, který visí za neprůstřelným sklem v pařížském Louvru, se tento historik věnuje už několik let.

Žena na obrazu sleduje diváka s nenapodobitelným, tajuplným úsměvem. Většina historiků má za to, že je na něm Lisa del Giocondo, žena florentského obchodníka jménem Francesco del Giocondo.

Tuto teorii zastával první Leonardův životopisec a znalec umění Giorgio Vasari. Jenže Vasari se s Leonardem nikdy osobně nesetkal…

Zdroje:

Nejnovější články