Muskova raketa pro Mars explodovala. Už počtvrté, ale poprvé za letu (VIDEO)

30. 3. 2021 – 17:08 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Muskova raketa pro Mars explodovala. Už počtvrté, ale poprvé za letu (VIDEO)
Čas 5:49 (od startu). V tuto chvíli patrně skončil let Starship SN11. Následovala exploze. | zdroj: Profimedia

Projekt Starship je mimořádně výbušný. V úterý explodoval další vzorový model rakety znovupoužitelného dopravního systému navrženého k přepravě lidí i nákladu na orbitu Země, na Měsíc, na Mars a ještě dál. 

(AKTUALIZOVÁNO) Prototyp vesmírného korábu Starship SN11 společnosti SpaceX, kterou založil vizionář Elon Musk, odstartoval v úterý ve tři odpoledne SELČ za mlhavého počasí z kosmodromu poblíž texaské osady Boca Chica.

Raketa po startu zmizela za oblaky. Z kamer na jejím trupu však bylo patrné že vystoupala do deseti kilometrů. Tam vypnula motory, převrátila se na břicho a pomocí bočních křídel klouzala zpátky k Zemi.

Jenže po necelých šesti minutách, ve chvíli, kdy byla raketa zhruba kilometr nad zemí a kdy se zažehly motory, které ji měly obrátit špicí nahoru, obraz z kamer na trupu zatuhl. Bylo jasné, že ani tento let neskončí podle plánu.

„Vypadá to, že jsme sledovali další vzrušující test Starshipu,“ trpce poznamenal John Insprucker, komentátor testu a prorocky oznámil: „Starship 11 se nevrací, nečekejte na přistání.“

Vzhledem k husté mlze na zemi nebylo v vidět, co se raketou stalo. Už za několik sekund však na oblast kosmodromu začaly s rachotem padat kusy rakety. V té chvíli bylo patrné, že Starship explodovala. Už počtvrté v řadě.

Na let se můžete podívat ze záznamu vesmírné agentury NASA. Nastavte si ho na čas 2:14:30, kdy prototyp startuje, exploze nastala kolem 2:20:30. Krátce nato uvidíte (a uslyšíte) trosky rakety dopadající na kosmodrom. V čase záznamu 2:47:40 opakuje režie dopad kusů rakety detailněji.

Elon Musk k letu na twitteru poznamenal: „Krátce po zážehu (motorů) k přistání se stalo něco zásadního. Měli bychom zjistit, co to bylo, jakmile budeme moci prozkoumat trosky.“ K tomu majitel SpaceX podotkl, že už při stoupání měl problémy druhý motor, kterému pak chyběl potřebný tlak při zažehnutí během sestupu.

Také tři předchozí testovací lety prototypů SN8, SN9 a SN10 skončily explozí. SN8 a SN9 vybuchly při dosednutí na přistávací plochu, SN10 krátce poté. Prototyp SN11 byl co do okamžiku exploze nejrychlejší.

Podívejte se aspoň na zdařilou animaci, která vám ukáže, jak měl vypadat úspěšný test. Kdy se ho dočkáme?

Poslední čtyři prototypy Starshipu, které SpaceX testovala, se konturami blížily budoucí podobě rakety. Byly vyrobeny z oceli a vybaveny motory Raptor využívajícími směs kapalného kyslíku a metanu.

Jsou to vlastně modely druhého stupně systému, který má dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Měsíc, Mars, anebo ještě dál. Prvním stupněm bude 72 metrů vysoký nosič Super Heavy s 35 motory.

Druhý stupeň má mít v konečné verzi šest motorů a měl by být schopen letět nezávisle na prvním stupni. Jak Starship, tak Super Heavy mají být opakovaně použitelné, aby se snížily náklady na vesmírné výpravy.

Elon Musk chce už letos v létě uskutečnit let, při kterém Super Heavy vynese Starship na oběžnou dráhu Země. Opakované exploze však dávají tušit, že tento termín zůstane jen snem.

STARSHIP 11 Počítačová kresba lodi Starship letící k Marsu. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
SpaceX, Space

Nejnovější články