Na kolonizaci Marsu nám stačí pouhých 22 lidí, tvrdí vědecký tým

28. 8. 2023 – 17:56 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Na kolonizaci Marsu nám stačí pouhých 22 lidí, tvrdí vědecký tým
Pomocná ruka se na Marsu bude hodit dvojnásob. | zdroj: Profimedia

Vědci zkoumají, jak vytvořit životaschopnou komunitu pro dlouhodobý pobyt na rudé planetě. Zatím se neshodnou.

Odpověď na otázku, proč osídlit Mars, je vcelku jasná.  Ze všech planet sluneční soustavy je nejvíc podobný Zemi.

Podmínky, které na Marsu panují, jsou však natolik drsné, že je nikde na Zemi nenajdeme. Jaká skupina lidí v nich může obstát? Touto otázku se zabývala studie zveřejněná v srpnu ve vědecké databázi arXiv.

Výzkumníci z univerzity George Masona v americkém městě Fairfaxu dospěli k závěru, že tato skupina musí mít nejméně 22 lidí.

Jaké povahy mají na rudé planetě šanci?

Univerzitní experti vytvořili model pro simulaci marsovské kolonie založený na týmech lidí v izolovaných, stresově náročných prostředích, mezi které patří polární stanice nebo vesmírná stanice ISS.

Simulace přizpůsobená prostředí Marsu ukázala, jak na sebe působí a jak mezi sebou spolupracují lidé s různou úrovní dovedností, odolnosti vůči stresu a s jedním ze čtyř osobnostních rysů:

- lidé příjemní, kteří nejsou příliš soutěživí nebo agresivní,
- společenští lidé, vyznačující se otevřeností a uměním komunikovat,
- reaktivní jednotlivci, kteří se umí vypořádat se změnami situace,
- neurotici, vysoce soutěživý a agresivní typ lidí.

V modelech se prověřovalo složení marsovského týmu při různých činnostech, například při těžbě nebo farmaření.

Simulace trvala 28 pozemských dnů a počet lidí v každé skupině se pohyboval od 10 do 170. Výsledek naznačil, jak důležitá může být spolupráce. Ukázalo se také, že minimem k zachování životaschopné kolonie je 22 lidí – za předpokladu ideálně složeného týmu.

Vědci ve studii upozorňují, že příjemný typ má na Marsu největší šanci v kolonii přežít. Zato lidé s neurotickými osobnostními rysy v simulovaném prostředí Marsu umírali nejčastěji.

„Často máme tendenci považovat lidi za pouhá čísla nebo částice zbavené osobních podnětů, heterogenity a přizpůsobivosti. Lidské skupiny jsou ale komplexní systémy, kde výsledek není dán součtem jejich částí, ale jejich spoluprací,“ vysvětluje v magazínu The Register spoluautorka studie, docentka výpočetních a datových věd Anamaria Bereaová.

Studie podle ní především ukazuje, jak důležité bude při výběru posádky kalkulovat s osobnostními typy.

Důležité budou profese i etnika

Jean-Marc Salotti, profesor matematických věd na Národním polytechnickém institutu v Bordeaux, však ke zmíněné studii v magazínu Live Science říká: „Dvaadvacet lidí na postavení a udržení plně funkční a autonomní kolonie na Marsu nestačí.“

Pouhých 22 lidí může podle něj na planetě přežít jen po omezenou dobu, pokud budou mít potřebnou infrastrukturu, energii a zdroje. Nevytvoří ale životaschopnou kolonii.

Sám Salotti na tohle téma napsal studii, která vyšla v časopise Nature a v níž autor za minimální počet osadníků pokládá 110 jedinců. Vědec vycházel z toho, že na Mars poletí osadníci-specialisté, kteří se zaměří na určité úkoly.

Jedni se budou věnovat systému pitné vody, druzí výrobě kyslíku, třetí výrobě paliva, čtvrtí pěstování potravin... Salloti rozděluje marťanskou komunitu do pěti sekci: správa ekosystému, výroba energie, výstavba budov, průmysl, společenské aktivity.

Pokud by se ale lidé na Marsu chtěli usadit, měli by se tam také rozmnožovat. Tím se zase zabývala studie z roku 2018, publikovaná na webu arXiv. Za minimální počet osadníků pokládá 98.

Tento počet by mohl být dostatečný k tomu, aby vznikla v kosmických dálavách samostatná lidská populace, které nebude významněji hrozit vznik genetických defektů. Složení takové skupiny by mělo být etnicky pestré.

Až se tedy lidstvo jednou vydá k Marsu, mělo by vyslat nejen ty nejpřátelštější astronauty, ale i experty na nejrůznější profese a zástupce různých pozemských populací.

Zdroje:

Nejnovější články