Na Zemi prší barevné meteory Geminidy

12. 12. 2022 – 17:04 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Na Zemi prší barevné meteory Geminidy
Kompozitní snímek meteorického roje Geminidy. | zdroj: Profimedia.cz

K Zemi přilétl nejsilnější z pravidelných meteorických rojů. Ve vrcholu vytvoří 120 až 140 zářících „hvězd“ za hodinu.

Necelé dva týdny před Vánoci byste při troše štěstí mohli na noční obloze pozorovat nebeské představení a zahlédnout svou „betlémskou hvězdu“ – meteor.

Meteory přitom mohou být lepší podívanou než rozsvícený vánoční stromek.

Tentokrát pocházejí z meteorického roje Geminid, který opět přiletěl k Zemi na sklonku roku. První meteory z roje se objevily už 4. prosince. Jejich vrchol je však teprve před námi, nastane ve středu 14. prosince odpoledne SEČ. Tehdy by měl roj během pouhé hodiny vytvořit 120 až 140 meteorů.

Meteory však můžete pozorovat už během noci na úterý – pokud vám ovšem bude přát Matka příroda a ponechá aspoň zčásti jasnou oblohu.

Zrozeny z ‚nebezpečného‘ asteroidu

Geminidy vynikají nejen frekvencí, ale také barvami. Většinou mají zelenkavý nádech, některé jsou ale bílé, modré a žluté. Barvy odrážejí jejich složení, pocházejí z ionizovaných prvků uvolněných při jejich rozpadu. Zeleně září nikl, modrozelená je z hořčíku, červená má obvykle původ v dusíku a kyslíku z atmosféry.

Meteoroid je úlomek komety (těleso z ledu a prachu obíhající hvězdu), nebo planetky (asteroidu), který se při vstupu do atmosféry změní na meteor – jasné světlo procházejícím oblohou. Většinou shoří, někdy se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Jen ve vzácných případech zemské gravitaci uniká.

Roj Geminid nepochází z komety, jak je u takových úkazů obvyklé, ale z asteroidu 3200 Phaeton. Zářící meteory jsou částečky kopírující jeho oběžnou dráhu, které shořely v ovzduší.

Průměr mateřské planetky roje je zhruba pět kilometrů. Její dráha je výrazně eliptická, 3200 Phaeton se může přiblížit k Zemi až na vzdálenost tří milionů kilometrů, informuje web České astronomické společnosti Astro. Proto je vedena jako potenciálně nebezpečná planetka. Dráha je však bezpečně známa a víme, že v následujících stovkách let se s námi nesrazí.

Geminidy do atmosféry Země přilétají rychlostí 34,6 kilometru za sekundu. Ze všech meteorických rojů do ní pronikají nejhlouběji, až do 40 kilometrů nad zemský povrch.

K pozorování se hodí místo dál světelného znečištění, nejlépe je vyrazit do hor. A dopřejte si aspoň hodinu času na sledování, protože trvá zhruba čtvrthodinu, ale i déle, než se vaše oči plně přizpůsobí tmě.

Meteory může svým svitem rušit Měsíc, který je po úplňku. Proto byste měli oblohu pozorovat v časných večerních hodinách (před jeho východem.

Problém však mohou způsobit mraky. V těchto dnech převládá nad Českem oblačné počasí. Jen v některých oblastech země se mraky protrhají.

Vyletí z Blíženců

Meteory mohou na obloze vyskočit kdekoli, ale obvykle je uvidíte, jako kdyby vylétaly ze souhvězdí Blíženců (Gemini). Tam se poblíž dvojice výrazných hvězd – Castora a Polluxe – nalézá jejich radiant.

Světelné záblesky, které na nebi při pozorování Geminid spatříte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země. Meteory předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla. Samotné meteory třením o molekuly vzduchu shoří.

141828 bcv Radiant roje Geminidy, tedy místo, odkud meteory zdánlivě vylétají, leží nad hlavami Blíženců (souhvězdí Gemini). | zdroj: Profimedia.cz

Zdroje:
Astro

Nejnovější články