Nad Českem se objeví vykousnuté Slunce. Nastane částečné zatmění naší hvězdy

24. 10. 2022 – 19:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nad Českem se objeví vykousnuté Slunce. Nastane částečné zatmění naší hvězdy
Magický úkaz - částečné zatmění Slunce. | zdroj: Profimedia

Z Česka bude vidět nevšední nebeský tanec Slunce s Měsícem.

V Česku v úterý 25. října 2022 nastane částečné zatmění Slunce. Měsíc při něm ze slunečního kotouče „vykousne“ víc než 40 procent.

Úkaz uvidí většina Evropanů a velká část obyvatel Ruska a Dálného východu. Největší zatmění s Měsícem zakrývajícím 86 procent slunečního disku se přitom odehraje Rusku.

Následující animace ukazuje postup zatmění v koordinovaném světovém čase UTC, který  je o dvě hodiny zpožděný proti SELČ.

2022_10_25_PSE_800px zdroj: Kredit-EarthSky

Z Česka, pokud vám to počasí dovolí, budete zatmění moci pozorovat kolem poledne. V 11:11 SELČ se na západě země z pravého kraje začne do slunečního disku „zakusovat“ silueta tmavého Měsíce v novu.

Čím víc na východ se budete nacházet, tím později zatmění začne a skončí, a tím větší zatmění také uvidíte. Na východě Česka skončí ve 13:30, informuje Fyzikální ústav v Opavě, který na svém webu zveřejnil přesné časy zatmění pro jednotlivé oblasti.

V  době zatmění se mezi pozorovatele a Slunce dostane Měsíc a oslnivý sluneční disk částečně zakryje.

„Protože Měsíc obíhá naši planetu po dráze mírně skloněné k rovině zemské dráhy (ta odchylka je asi 5 úhlových stupňů), častěji Měsíc sluneční disk na denní obloze mine a k žádné zatmění nenastane. Jen zhruba jednou za půl roku se Měsíc v novu dostane na své dráze velmi blízko pomyslné přímky mezi Zemí a Sluncem a někteří lidé na Zemi tak mohou pozorovat tento úkaz,“ vysvětluje Fyzikální ústav.

Na pozorování se nezapomeňte vybavit speciálním filtrem pro ochranu zraku. Přesné údaje o zatmění najdete na interaktivní mapě Xaviera Jubiera.

Kdy příště?

Do roku 2030 se dočkáme ještě pěti dalších částečných zatmění, nejvýraznější bude v srpnu roku 2026. Příští uvidíme už 29. března 2025 a bude opět částečné, s maximálním zakrytím asi 22 procent na severozápadě Čech.

Úplná zatmění jsou mnohem vzácnější. Na území dnešního Česka tento jev nastal naposledy 12. května 1706. Ten nejbližší budou moci pozorovat naši potomci 7. října 2135, kdy se pás úplného zatmění bude sunout 30 kilometrů severně od Prahy.

Pokud tento úkaz budete chtít vidět, měli byste se vydat za příštím úplným zatměním 8. dubna 2024. Bude viditelné v pásu protínajícím Mexiko, Spojené státy a Kanadu.

Zdroje:
EarthSky, Fyzikální ústav v Opavě

Nejnovější články