Co je úchvatnější než superměsíc? No přece superzemě

13. 7. 2022 – 14:05 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Co je úchvatnější než superměsíc? No přece superzemě
Superzemě z Měsíce. Obrázek je poskládaný ze snímků NASA. | zdroj: Profimedia

Úplněk Měsíce vás patrně neohromí, byť ten, který jste mohli vidět v noci na čtvrtek, byl výjimečný. Na nebi visel superměsíc - náš přirozený satelit v tomto roce zářil nejvícPůsobivější pohled však nabízí úplněk Země pozorovaný z Měsíce, který nafilmovala japonská sonda. (AKTUALIZOVÁNO, 14.7. 02:20) 

Měsíc se představil v plné parádě. Náš věrný souputník, který obíhá Zemi po eliptické dráze, se ve středu přiblížil na pouhých 357 264 kilometrů (jindy bývá i dál než 400 000 kilometrů). Současně byl na opačné straně od Země než Slunce a celý osvícený, tedy v úplňku.

Když je Země v úplňku...

Při štěstí na bezoblačnou oblohu jste tak spatřili zářící kotouč o 10 procent větší než při jiných úplňcích a zářivější dokonce o víc než 25 procent. Takovému úkazu se říká superúplněk nebo superměsíc.

  1276312-profimedia-0408925849-base_3x2v Superúplněk, tedy superměsíc. | zdroj: Profimedia

Při superměsíci můžeme pouhým okem pozorovat měsíční hory a údolí.

(K tomu stručný manuál: Světlé oblasti tvoří sopečné vysočiny zvané terrae, což je latinský výraz pro pevninu. Tmavé oblasti, označované jako mare, tedy moře, jsou zase prastaré a vyschlé lávové příkrovy.)

Takto viděli superměsíc v noci na čtvrtek lidé v různých částech světa:

Napadlo vás ovšem někdy, jak vypadá úplněk Země pozorovaný z Měsíce? A v čem je vlastně jiný?

Zachytila ho sonda SELENE, známá spíš pod jménem KAGUYA, kterou vyslala na oběžnou dráhu Měsíce japonská vesmírná agentura JAXA. Ve videu s vysokým rozlišením můžeme vidět fascinující pohled na vycházející Zemi nad měsíční krajinou.

Jak se můžete přesvědčit, je to velkolepější úkaz než východ Měsíce v úplňku na Zemi. Naši planetu vidíte jasněji než Měsíc. Důvod je prostý – Měsíc, na rozdíl od Země, nemá téměř žádnou atmosféru. A Země je zřetelnější také proto, že odráží zpět do vesmíru mnohem víc slunečních paprsků než Měsíc.

... a k tomu se točí

„Měsíčňan“ může naši planetu pozorovat na svém nebi ve stejných fázích, jaké vidíme na našem nebi u Měsíce.

Jsou ale posunuté. Nyní, když se Měsíc na pozemském nebi nalézá v úplňku, prochází Země na měsíčním nebi fází nov, to znamená, že přivrácená část jejího povrchu k Měsíci není osvětlena Sluncem. 

Planetární vědec James O'Donoghue sestavil úžasnou animaci, která nám ukazuje, jak bychom svou Zemi viděli z Měsíce od úplňku až po nov – pokud bychom ho navštívili a měsíc na něm pobyli. 

O'Donoghue poskládal animaci pomocí snímků NASA a polohových dat. Počítačem generované dílo s vysokým rozlišením, ukazuje nejen to, jak Země vypadá z Měsíce, ale i to, jak ve stejný čas vypadá Měsíc ze Země.

Měsíc je monochromatický a jeví se staticky. Je to dáno tím, že vůči naší planetě nerotuje, byť kolem ní obíhá. Vidíme pořád jeho stejnou stranu. Země je barevnější a dynamičtější. Rotuje, mění se, krajina před vámi ubíhá.

Zdroje:
JAXA

Nejnovější články