Nadějné pilulky mohou covid změnit na běžnou infekci

13. 11. 2021 – 19:01 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Nadějné pilulky mohou covid změnit na běžnou infekci
zdroj: Profimedia

Souboj s pandemií covidu zanedlouho vstoupí do nové etapy. Do lékáren se dostanou účinné léky na nemoc, která téměř dva roky svírá svět.

Léčba covidu by se v budoucnu měla podobat léčbě obvyklých infekčních nemocí, jakou je například sezonní chřipka. Jakmile test zjistí nákazu, pacient dostane na předpis pilulky, které bude doma sám užívat.

Umutovat, anebo zablokovat

Biochemik a imunolog Zdeněk Hel, který působí na Alabamské univerzitě v americkém Birminghamu na svém twitterovém účtu upozorňuje na dva nadějné přípravky v tabletách, které mohou u většiny pacientů „změnit covid-19 na běžnou infekci, proti které si stačí vzít prášky“.


Prvním z popisovaných antivirotik, na které Hel poukazuje, je Molnupiravir. Vyvinula ho farmaceutická korporace Merck s biotechnologickou firmou Ridgeback Biotherapeutics.

Lék působí na genetickou stavbu viru SARS-CoV-2. V genetickém kódu viru při jeho replikaci (rozmnožení) v buňce vytváří takové chyby, které viru brání, aby se dál v těle šířil. Vir pod vlivem léku vlastně mutuje, až se nakonec „umutuje“.

Druhý slibný lék pochází od korporace Pfizer, která ve spolupráci s biotechnologickou společností BioNTech vyvinula nejpoužívanější vakcínu proti covidu - Comirnaty. Přípravek Paxlovid (PF-07321332) patří do skupiny léčiv nazývaných inhibitory proteázy. Tyto látky blokují enzym (molekuly bílkovin řídící biochemické reakce), který virus potřebuje k replikaci v buňkách hostitele.

Stačí polknout

V současnosti se covid-19 léčí zejména antivirotikem remdesivir od firmy Gilead Sciences. Lék však pacienti dostávají infúzí, tedy kapačkami do žíly až v nemocnici, kam se dostanou s těžkou formou nemoci.

Jeho výsledky nejsou kdovíjak slavné. A koktejl monoklonálních protilátek od biotechnologické firmy Regeron, která postavila na nohy amerického prezidenta Donalda Trumpa, je zase pekelně drahý.

Léčiva v tabletách by vše zjednodušila, umožnila by domácí léčbu covidu. Pomohla by přetíženým zdravotníkům a především – zachránila by mnoho lidských životů.

„Jejich výroba by mohla být relativně levná,“ píše na twitteru Zdeněk Hel, jeden ze zakladatelů iniciativy Sníh, která vydává expertízy k pandemii. K tomu dodává: „Záleží na příslušných patentových právech.“

Objednávka amerického ministerstva zdravotnictví ale ukazuje, že lék levný nebude, byť jeho cena bude nižší, než cena remdesiviru nebo Regeronu. Američané se s firmou Merck  dohodli, že za 1,7 milionu balení zaplatí 1,2 miliardy dolarů. To znamená, že jedno balení vychází na 705 dolarů, což odpovídá zhruba 15 tisícům korun.

Molnupiravir posuzuje Evropská agentura pro léčivé přípravky, britský regulátor ho už schválil. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí o víc než polovinu.

Testy Paxlovidu vykazují přímo impozantní výsledky. Podle nich přípravek snižuje riziko hospitalizace, anebo úmrtí na covid o téměř 90 procent. Experti však poukazují na to, že účinnost obou přípravků se z těchto testů nedá srovnávat. Jednoduše proto, že měly odlišnou metodiku.

Obě léčiva, která by se měla dostat na trh na přelomu roku, však mají jedno společné: Stačí je polknout.

Pravidla hry se změní, ale...

Některé medicínské autority v Americe označují přípravky molnupiravir a Paxlovid za „game changer“, tedy to, co mění pravidla hry – souboje s pandemií. Pilulky nepochybně mohou leccos změnit, ale samy o sobě výhru v souboji s virem nezaručí.

Zmíněné léky by měly být účinné v prvním týdnu nákazy, kdy škodí zejména virus napadající lidský organismus. Avšak ve druhém týdnu už pacienta mnohdy nepoškozuje jen samotný virus, ale také přemrštěná imunitní reakce organismu, která útočí na vlastní tkáně. V takovém případě je nutné imunitní reakce tlumit, což vyžaduje jinou formu léčby.

Obě pilulky také nesníží důležitost vakcín, které dokážou chránit před vážným průběhem nemoci. Upozorňuje na to například Shivanjaliho Shankaranaová, ředitelka Centra infekčních nemocí Rushovy univerzity v Chicagu na univerzitním webu: „I když je vždy dobré mít víc možností, které jsou pro pacienta účinné a bezpečné, pilulka vakcíny nenahradí.“ 

Zdroje:
Twitter, Rush University

Nejnovější články