Nalezeno spojení v mozku, které z vás dokáže udělat alkoholika

7. 2. 2021 – 20:31 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nalezeno spojení v mozku, které z vás dokáže udělat alkoholika
zdroj: Profimedia

Vědci objevili v mozku informační dálnici, jejíž poškození je za sklonem k alkoholismu.

Tým čínských a britských vědců odhalil neuronovou síť v našem mozku, která je odpovědná za závislost na alkoholu. Jejím domovem je oblast mozku, která se stará o regulaci naší reakce na ohrožení.

Pokud se závěry týmu neurologů z Warwicku a Šanghaje potvrdí, může to pomoci v léčbě alkoholiků.

Nebezpečná sklenka na kuráž

Spojení má svůj počátek v kortexu, oblasti našeho mozku, která leží přímo nad očima. Tato část mozku se stará o vnímání nepříjemných nebo nouzových situací. To je ale jen první část sítě.

Kortex posílá signály do části šedé hmoty označované PAG. Ta na základě informací vyhodnocuje, jestli má ohrožený čelit, anebo raději utéct. Tato oblast tvoří druhý konec odhalené neuronové sítě.

Zjištění autorů naznačují, že lidé, u kterých je tato informační dálnice mezi oběma regiony narušena, mají výrazně vyšší předpoklad pro rozvoj závislosti na alkoholu.

Důvodů, proč právě tyto oblasti mozku můžou zvyšovat náklonnost k lahvi alkoholu, je víc. Alkohol ale především potlačuje běžnou reakci PAG šedé hmoty. Proto má piják alkoholu tendenci špatně vyhodnotit rizika. A to je i jeden z důvodů, proč mají opilí lidé pocit nezřízené sebejistoty a nevnímají ohrožení.

Při rozumné konzumaci alkoholu to může mít i psychologické benefity (sklenička na kuráž), ale učí to mozek upřednostňovat podobnou reakci na alkohol vždy. A tedy vytvářet si návyk.

Zmíněné mozkové části nejsou první v podezření ze svého vlivu na závislost na alkoholu. Aktuální práce jejich vliv však poprvé potvrdila nejen na zvířecích modelech, ale také u lidí. Autoři k tomu využili mozkové skeny z magnetické rezonance od více než dvou tisíc lidí z Anglie, Německa, Francie a Irska.

Léčba bez abstinence?

„Již dřívější studie na hlodavcích se snažily o totéž – odhalit kořeny nadměrného užívání alkoholu,“ sdělil profesor Ťien-feng Feng. „Je vzrušující, že se nám podařilo replikovat tyto výsledky u lidí a odhalit model, který závislost vysvětluje.“

Zjištění studie, publikované v žurnálu Science Advances, by jednou mohlo přinést léky, které by porušené neuronové spojení či regiony naučené na alkohol vracely do původního stavu. A tak by se alkoholici mohli zbavit závislosti i bez úplné abstinence.

Zdroje:
Science Advances

Nejnovější články