Nalezeny protilátky proti všem variantám covidu. Budou posilovací dávky zbytečné?

13. 9. 2022 – 23:59 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Nalezeny protilátky proti všem variantám covidu. Budou posilovací dávky zbytečné?
Protilátky napadající v lidském těle virus SARS-CoV-2. | zdroj: Profimedia

Kolotoč očkování proti covidu by se mohl zastavit, anebo aspoň zpomalit, pokud se potvrdí účinnost nově objevených protilátek.

Dlouho očekávaná vakcína proti koronavirové variantě omikron dorazila do Česka. Zdravotníci doporučují další posilující dávku před podzimními a zimními měsíci, kdy se dá očekávat větší aktivita viru.

Jak dlouho se tento rituál bude opakovat?

Výsledky nového výzkumu z Izraele dávají naději (ne jistotu), že by se mohl stát minulostí.

Povzbudivý výzkum

Výzkumníci z univerzity v Tel Avivu objevili a izolovali dvě nové protilátky, které jsou účinné proti SARS-CoV-2 – viru vyvolávajícímu covid-19.

Tým, který vedla doktorka Natalie Freundová, zjistil, že obě zabírají proti všem variantám viru, včetně omikronu. Jejich účinnost dosahuje až 97 procent.

Protilátky už byly úspěšně použity v léčbě infikovaných jedinců, píší vědci ve studii publikované v odborném časopise Communications Biology. Experti v ní vyjadřují přesvědčení, že zmíněné protilátky, které podávali pacientům ve vysokých koncentracích, mohou být vhodnou alternativou k vakcínám.

Výzkumníci předpokládají, že opakované posilovací dávky vakcín, jejichž účinnost rychle vyprchává, by se při použití zmíněných protilátek dokonce mohly stát zbytečné.

„V této studii jsme prokázali, že dvě protilátky, TAU-1109 a TAU-2310, které se vážou na virový spike protein v jiné oblasti, než je oblast, kde byla dosud koncentrována většina protilátek (a proto byly méně účinné v neutralizaci viru). Zmíněné protilátky jsou velmi účinné při neutralizaci variant delta a omikron,“ píší vědci v Communications Biology.

Účinnost první protilátky, TAU-1109, při neutralizaci varianty omikron vyčíslili výzkumníci na 92 procent a účinnost při neutralizaci delty na 90 procent.

Druhá protilátka, TAU-2310, neutralizuje omikron v 84 procentech případů a deltu v 97 procentech.

Obě protilátky zaslal tým ke kontrolním testům proti virům kultivovaným v laboratoři Kalifornské univerzity v San Diegu a také proti virům v laboratořích lékařské fakulty Bar-Ilanovy univerzity. Oba testy měly stejně povzbudivé výsledky.

Proč jsou tak účinné?

Tým ve studii vysvětluje, že výhoda obou protilátek pochází z toho, že nenapadají virus tam, kde to dělá většina ostatních protilátek. Proto různé varianty koronaviru vůči nim zůstávají zhruba stejně citlivé.

„Infekčnost koronaviru se zvyšovala s každou variantou, protože pokaždé změnil aminokyselinovou sekvenci části spike proteinu, která se váže na ACE2 receptor. Proto se mohl vyhnout protilátkám, které se vytvořily po očkování,“ vysvětluje doktorka Freundová v magazínu IFL Science.

„Protilátky TAU-1109 a TAU-2310 se nevážou na vazební místo receptoru ACE2, ale na jinou oblast spike proteinu – oblast virového spiku, která z nějakého důvodu neprochází mnoha mutacemi – a jsou proto účinné při neutralizaci virových variant. Testovali jsme to u všech dosud známých variant,“ ujišťuje vedoucí studie Freundová.

Výsledky jsou vskutku povzbudivé. Musí je však ještě prověřit další testy.

Zdroje:
Communications Biology, IFL Science

Nejnovější články