NASA zachytila zlověstné zvuky z černé díry

23. 8. 2022 – 23:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

NASA zachytila zlověstné zvuky z černé díry
Snímek z teleskopu Chandra zobrazuje centrální oblast kupy galaxií v Perseovi. Nachází se v ní superhmotná černá díra, jejíž vlny zpracovala NASA do zvukové nahrávky. | zdroj: Profimedia

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila na svém twitterovém účtu klip se zvukovými vlnami vycházejícími z gigantické černé díry. Upozorňují, že vesmír není úplně tichým prostorem.

Černé díry jsou zlověstné objekty, které pohlcují vše, co do nich spadne. A zlověstně také zní. Dokládají to zvuky z černé díry v centru kupy galaxií Perseus vzdálené od nás stovky milionů světelných let.


Tyto zvuky není lidské ucho samosebou schopné zachytit. Technici NASA si museli pomoci technologií nazývanou sonifikace, která převádí data různého typu na zvukové signály.

Ke snímku se záznamem zvuku NASA píše: Mylná představa, že ve vesmíru není žádný zvuk, pochází z toho, že většinu vesmírného prostoru tvoří vakuum, které nešíří zvukové vlny. Kupa galaxií však má spoustu plynu, které poskytuje médium k šíření zvukových vln. Díky tomu jsme zachytili skutečný zvuk. Upravili jsme ho, zesílili a smíchali s dalšími daty, abyste si mohli černou díru poslechnout.

Vlny zachytil rentgenový dalekohled Chandra, který už 23 let pracuje na oběžné dráze Země. NASA je upravila v květnu a později jejich záznam ještě vylepšila.

Astronomové z dat Chandry zjistili, že tlakové vlny vysílané černou dírou v kupě galaxií vyvolávají vlnění v horkém plynu kupy. Vlny nejsou pro lidské ucho slyšitelné.Avšak experti zpracovali data z Chandry pomocí sonifikace a převedli je do tónů slyšitelných lidských uchem. Udělali to tak, že je zvýšili o 57 až 58 oktáv nad jejich skutečnou výšku.

Výsledek, který můžeme slyšet, je kvadrilionkrát vyšší než původní extrémně hluboká frekvence. (Kvadrilion je 1024, tedy jednička a za ní 24 nul.)

Při sonifikaci černé díry měřili experti vlny směrem ven ze středu. Radarové skenování ve videu popisuje vlny vyzařované v různých směrech. Ve všech nicméně znějí temně a zlověstně.

Vesmír ale není tak děsivé místo, jak by se mohlo zdát z ozvěny černých děr. Můžete se o tom přesvědčit třeba ze sonifikace naší hostitelské galaxie Mléčné dráhy.

Mléčná dráha, spirální galaxie podobná zkroucené gramofonové desce, zní překvapivě lyricky.

Z nahrávek je patrné, že astronomie poskytuje nejen ohromující snímky a videa z vesmíru, může také nabízet zážitky pro naše sluchové receptory.

Další nahrávky vesmírných objektů z dat Chandry si můžete přehrát ze stránky teleskopu.

Zdroje:

Nejnovější články