Ne krev, ale váš pach je pro komáry magnet, upozorňují vědci

27. 10. 2022 – 14:33 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Ne krev, ale váš pach je pro komáry magnet, upozorňují vědci
Komár živící se lidskou krví. | zdroj: Profimedia

Milují vás komáři? Vědci pro to mají překvapivé vysvětlení

Patříte k těm jedincům, kteří chutnají komárům a vyvolávají jejich stálou pozornost? Bývá vaše pokožka plná štípanců i v případě, kdy vašeho partnera či partnerku komáři míjejí?

Existuje mnoho zaručených vysvětlení, proč mají komáři některé lidi „raději“ než jiné, a proto jim dávají přednost a sají z nich krev častěji a vydatněji.

Nejčastěji bývá poštípaná pokožka vysvětlována určitou krevní skupinou nebo vyšší hladinou cukru v krvi. Pro takové zdůvodnění však neexistují vědou podložené důkazy.

Rozhoduje pach pokožky

Nový výzkum, publikovaný v časopise Cell, naznačuje, že přitažlivost člověka pro komáry je vyvolána naším pachem, přesněji kyselým prostředím na naší pokožce.

Profesorka neurogenetiky na Rockefellerově univerzitě v New Yorku Leslie Vosshallová se svými spolupracovníky to zjistila v experimentu, ve kterém si komáři vybírali oběť podle pachu. Vyšlo při tom najevo, že hmyz přitahují vyšší hladiny skupiny karboxylových kyselin, které jsou součástí přirozené hydratační vrstvy na pokožce. V nejvyšší míře to jsou kyselina pentadekanová, heptadekanová a nonadekánová.

V experimentu si skupina 64 dobrovolníků na předloktí navlékla nylonové punčochy. Kus látky zachytil pachy jejich kůže. Punčochy pak výzkumníci umístili do samostatných pastí na konci dlouhé trubice. A do té vypustili komáry. 

„Komáři se hned rojili k jednotlivcům, kteří pro ně byly nejatraktivnější. Bylo to patrné už na první pohled,“ řekla stanici Sky News spoluautorka studie Mária Elena De Obaldiová.

Během série testů nejatraktivnější vzorek přilákal až stokrát (!) víc komárů než vzorek nejméně atraktivní.

„Pokud máte na kůži vysoké hladiny těchto látek (karboxylových kyselin), budete to určitě vy, koho komáři nejvíc poštípou,“ upozorňuje Obaldiová.

„Specifická směs těchto a dalších karboxylových kyselin se mezi účastníky experimentu lišila. Může tedy existovat víc kombinací, které jsou pro komáry mimořádně atraktivní,“ píší autoři ve studii.

Na druhou stranu vědci nenašli ve skupině dobrovolníků žádný vzor pachů, který by byl komáry jednoznačně odpuzující. To naznačuje, že člověk vylučuje látky, které komáry lákají, ale nedokáže vyloučit ty, které by je odpuzovaly.

K čemu to je dobré?

V experimentu nasadili výzkumníci komáry Aedes aegypti, kteří jsou významnými přenašeči žluté zimnice, viru zika nebo horečky dengue.

Pro přesnější poznání toho, proč jsou někteří lidé pro komáry přitažlivější, vědci ještě potřebují provést podobné experimenty s dalšími druhy komárů.

Nakonec by mohli dospět k poznatku, které karboxylové kyseliny na pokožce lidí jsou pro komáry nejatraktivnější a čím se dají překrýt, což by mohlo usnadnit vývoj vysoce účinných repelentů.

Zdroje:
Sky News, Cell

Nejnovější články