Rozkaz zněl jasně: Snížit počet infekcí. A tak vypustili geneticky upravené komáry

11. 5. 2021 – 15:16 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Rozkaz zněl jasně: Snížit počet infekcí. A tak vypustili geneticky upravené komáry
Genetika stvořila přátelského komára. | zdroj: Profimedia

Komáři s pozměněným genem budou likvidovat populaci komárů, která přenáší infekční choroby.

Biotechnologická společnost Oxitec na přelomu dubna a května vypustila na Floridě geneticky upravené komáry. Cílem je potlačit populaci původních komárů, kteří přenášejí infekční nemoci. Hmyz je upraven tak, aby potomkům předával smrtící gen.

Neškodní komáři

Je to premiéra GMO komárů ve Spojených státech. Oxitec už dříve nasadila své modifikované komáry druhu Aedes aegypti (komár tropický či komár egyptský) v Brazílii, na Kajmanských ostrovech, v Panamě a v Malajsii.

Tamní populace druhu podle jejích dat zásluhou geneticky modifikovaných komárů poklesly o více než 90 procent. Spolu s tím se přirozeně snížil výskyt takových onemocnění, jako jsou virus nilské horečky, denge, žlutá zimnice, anebo virus zika.

Jak to funguje? Komáři od Oxitecu v sobě nesou poškozený gen, který způsobuje, že potomci upravených samců a divokých samic uhynou před tím, než dosáhnou dospělosti, ještě ve stádiu larvy. To znamená, že většina následující komáří generace je odsouzena k smrti dřív, než bude moci někoho bodnout.

Oxitec tvrdí, že tato dědičná vada funguje s 96procentní účinností, pouze čtyři potomci geneticky modifikovaného samce se vylíhnou z larvy.

Nevýhodou takové redukce komáří populace je její krátkodobý účinek. Samci se musí do přírody vypouštět pravidelně, jinak se populace komárů rychle vzpamatuje a její stav se obnoví.

Nyní však Oxitec na Floridě vypouští druhou generaci svého „Přátelského komára“ („Friendly mosquitoe“), což je registrovaná obchodní značka upraveného hmyzu. U této generace podstatná část samčí populace přežívá i s genetickou vadou, pouze samičky (až na výjimky) se nevylíhnou.

Ani to není trvalé řešení, protože modifikovaných samců v každé další generaci samců ubývá. Je však cílenější, protože pouze samice komárů kousají lidi a přenášejí choroby. Samci komárů pijí výlučně nektar a choroby na člověka nepřenesou.

Až jich poletí miliony

Oxitec zatím vypustila na Floridě jen prvních 12 tisíc moskytů. Teprve po zhodnocení výsledku bude následovat dalších 20 milionů upravených jedinců. Pokud bude vše postupovat podle předpokladů, měli být vypuštěni ještě letos.

Na výsledku pilotního experimentu ve Spojených státech závisí, zda metoda bude nasazena také ve zbytku Ameriky, anebo i ve státech na jiných kontinentech.

Na Floridě se genetický pokus nesetkal jen s pochopením. Má tam mnoho odpůrců. Kritici Oxitecu namítají, že genetika naruší biodiverzitu a komáry vymýtí.

Skutečnost je ale taková, že zasaženi budou pouze komáři druhu A. aegypti, kteří na Floridě tvoří čtyři procenta tamní populace. Většina komárovitého hmyzu na světě na člověka neútočí ani na něj nepřenáší choroby. A kdyby se přece jen podařilo A. aegypti vyhubit (což není cílem), na biodiverzitu by to mělo jen malý vliv.

Panel tamní instituce pro ochranu před komáry FKMCD (Florida Key Mosquito Control District) rozhodl, že geneticky upravení komáři Oxitecu přinesou víc užitku, a především míň vedlejších škod, než každoroční používání velkého množství pesticidů.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články