Nejvýkonnější počítač světa nasazen proti koronaviru

20. 3. 2020 – 17:27 | Technologie | ave | Diskuze:

Nejvýkonnější počítač světa nasazen proti koronaviru
Summit, počítač-gigant od IBM | zdroj: IBM

Do souboje s rychlým a extrémně nakažlivým koronavirem vyslali Američané rychlý a extrémně výkonný počítač, dokonce nejvýkonnější počítač na světě.

Vypadá to na souboj koronavirus SARS-CoV-2 vs. počítač Summit.

Nejvýkonnější počítač světa, americký Summit od firmy IBM, se zapojil do činností, které mají zastavit pandemii nového koronaviru.

Biofyzici do superpočítače vložili struktury známých léků i dalších sloučenin a dali mu za úkol nalézt látky, které budou viru bránit, aby pronikal do lidských (hostitelských) buněk. Počítač celkem simuloval působení osmi tisíc sloučenin.

Počítač počítačů

Superopočítač sestavila IBM v roce 2014 ve spolupráci se společnostmi Nvidia and Mellanox za 325 milionů dolarů. Dokáže za hodinu provést výpočty, které by průměrnému stolnímu počítači zabraly třicet let a víc. Jeho pracovní výkon je 200 petaflops, což znamená, že za sekundu zvládne 200 000 trilionů výpočtů. Ve špičkách však umí svůj výkon několikanásobně zvýšit.

Tato "obluda" mezi počítači, která spořádá 13 megawattů a váží 340 tun, bydlí v laboratořích amerického ministerstva energetiky v Oak Ridge ve státě Tennessee. Pohání ji 9216 procesorů a slouží pro výzkum v oblasti energetiky, pokročilých materiálů, umělé inteligence i medicíny.

zdroj: YouTube

Summit už dokázal analyzovat geny, které jsou příčinou lidské závislosti na opioidech. Teď identifikoval 77 látek, u kterých se dá předpokládat, že by koronaviru mohly znemožnit infikovat lidské buňky. Tyto sloučeniny budou podrobeny analýzám.

Koronaviry napadají lidské (hostitelské) buňky tak, že se na nich zachytí svými výběžky (koronami). S pomocí lidských buněk se pak tito cizopasníci množí – jednoduše tak, že do nich zapíchnou hrot z korony a vpraví do buňky svůj protein.

Rozhodne až finále

Vědci teď hledají látky, které se mohou připojit na lidské buňky nebo na hroty viru, a tak znemožnit viru, aby se množil. Pokud se to podaří, vir odumře.

"Naše výsledky neznamenají, že jsme objevili protilátku na koronavirus. Věříme však, že poslouží jako základ pro další výzkum, a tak proces hledání vakcíny urychlí," řekl Jeremy Smith, ředitel Centra molekulární biofyziky ORNL, který data pro počítač připravoval. 

Teď budou vědci postupovat pomocí experimentů, které určí nejvhodnější sloučeniny.

Sportovní terminologií: Summit vs. koronavirus byl pouze jedním ze zápasů základní skupiny. Vyřazovací kola a finále proti koronaviru sehrají laboranti z masa a kostí, kteří vyvíjejí samotný preparát.

Zdroje:
cnn.com, IBM, ChemRxiv

Nejnovější články