Někdo to rád horké, ale... Nejteplejší místa Země jsou rozpálená až na 80 stupňů

23. 5. 2021 – 9:02 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Někdo to rád horké, ale... Nejteplejší místa Země jsou rozpálená až na 80 stupňů
Íránská poušť Lút. Nejteplejší místo na Zemi. | zdroj: Profimedia

Satelity odhalují pekelná místa naší planety.

Ve škole vás patrně učili, že nejteplejším místem na Zemi je Údolí smrti v Kalifornii, kde už v roce 1913 naměřili teplotu vzduchu 56,7 stupně Celsia.

Jenže to byla teplota vzduchu, která se měří zpravidla půldruhého metru nad zemí. Dnes měří satelity teploty zemského povrchu, protože měřit teploty těsně nad povrchem nedokážou. Zato dokážou změřit teploty i tam, kam měřící přístroje meteorologických organizací nedosáhnou.

Ze satelitních dat za posledních 18 let přitom vyplývá, že v těchto odlehlých oblastech slunce rozpaluje povrch planety na neuvěřitelné teploty, píše se v článku publikovaném v Bulletinu americké meteorologické společnosti

V poušti Lút na východě Íránu a v poušti Sonor na americko-mexické hranici, naměřily přístroje na satelitech povrchovou teplotu 80,8 stupně Celsia.

Nesnesitelné. Je zřejmé, že na tato místa se nedoporučuje vstupovat bosou nohou.

profimedia-0245771695 sonoran Sonorská poušť mezi USA a Mexikem, druhá největší výheň na Zemi. Přesto tam některé rostliny mohou rozkvést a přežít. | zdroj: Profimedia

Obě pouštní oblasti jsou přitom výrazně odlišné. Lút je písečná poušť téměř bez vegetace. Sonora je kamenitopísčitá poušť, kde žije mnoho druhů savců, ptáků, plazů i včel a kde bují odolná vegetace včetně vzácných druhů kaktusů.

Rekordní teploty v obou oblastech naměřily spektrální radiometry MODIS, jejichž senzory snímají infračervené záření zemského povrchu. Z něj se dá zjistit teplota. Těmito přístroji jsou osazeny satelity Aqua a Terra americké vesmírné agentury NASA.

V roce 2005 senzory zaznamenaly v poušti Lút teplotu 70,7 stupně. Už tehdy ale meteorologové tuto hodnotu pokládali za podhodnocenou. Jejich předpoklad se potvrdil. Poté, co senzory dostaly nový software, byla v této oblasti naměřena teplota 80,8 stupně. A krátce nato stejnou hodnotu zaznamenal přístroj v poušti Sonor.

Má tedy pomyslná soutěž o největší výheň světa dva vítěze? Ne. Autoři zmíněného článku prohlásili za „opravdu nejteplejší místo na světě“ poušť Lút. Zdůvodnili to tím, že tam během posledních osmnácti let byly extrémně vysoké teploty častější než v sonorské poušti.

A protože satelity s radiometry měří také nízké teploty, patří se dodat, že nejnižší povrchové teploty byly zaznamenány v Antarktidě. V roce 2016 tam satelit naměřil 110,9 stupně Celsia pod nulou.

Zdroje:
Science Alert, Bulletin of the American Meteorological Society

Nejnovější články