Neviditelným rychle a jednoduše. Důmyslný štít nahradí plášť Harryho Pottera

26. 3. 2022 – 18:08 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Neviditelným rychle a jednoduše. Důmyslný štít nahradí plášť Harryho Pottera
zdroj: Profimedia

Zapomeňte na plášť Harryho Pottera. Technický unikát, který vám umožní zmizet, nemusí existovat jen ve fantasy románech.

Důvtipní inovátoři zkonstruovali „štít neviditelnosti”. Je to důmyslná deska, která cokoli sebou zneviditelní.

Výsledek, jak se můžete přesvědčit z videa, je působivý.

Společnost Invisibility Shield zkonstruovala a vyrobila 25 prototypů. A chystá se vyrábět další.

Princip je překvapivě prostý. Štít využívá pole čoček k tomu, aby nasměroval světlo odražené od objektu pryč od pozorovatele. Z pohledu pozorovatele se světlo pozadí zobrazí na přední straně štítu přes oblast, kde by jinak byl vidět objekt stojící za štítem. Objekt za štítem je pak natolik rozostřený, že se jeví jako neviditelný.

profimedia-0672189083 Schéma vysvětlující, jak štít využívá pole čoček k nasměrování velké části světla (Light Rays) odraženého od objektu (Object) pryč od pozorovatele (Observer). Čočky ho pošlou přes přední stranu štítu doleva a doprava. Z pohledu pozorovatele se světlo pozadí zobrazí na přední straně štítu přes oblast, kde by byl objekt vidět. | zdroj: Profimedia

Neviditelný štít funguje bez energie, nejlepšího výsledku s ním dosáhnete na jednolitém pozadí, píše na svém webu společnost Invisibility Shield.

Plochá deska je dodávána ve dvou rozměrech – 95 x 65 centimetrů a 31 x 21 centimetrů. Dá se objednat přes crowdfundingový portál Kickstarter. Zájemců je hromada, takže k dodání je až v prosini 2022.  

Na Kickstarteru má Invisibility Shield úspěch. Startup nejprve chtěl na svůj projekt vybrat 6500 dolarů, ale do sobotního večera se mu podařilo získat víc než 136 000 dolarů.

Zdroje:
Kickstarter, Interesting Engineering, Invisibility Search

Nejnovější články