Nový lék slibuje průlom v léčbě rakoviny prsu

22. 9. 2021 – 23:58 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Nový lék slibuje průlom v léčbě rakoviny prsu
Kolorovaný sken z elektronového mikroskopu, na kterém je vidět buňka rakoviny prsu (hnědá) a T-buňky, což je typ bílých krvinek, které zařizují imunitní odpověď organismu. | zdroj: Profimedia

Přípravek proti karcinomu prsu zaznamenal v klinických testech nevídanou účinnost, několikanásobně vyšší než dosud nejčastěji používaný lék.

Rakovina prsu je nejčastějším ze závažných nádorových onemocnění žen. Ročně je ve světě zaznamenána u více než 1,8 milionu žen, v Česku u sedmi tisíc. I při včasné diagnóze se přitom téměř třetině pacientek vrací ve formě metastáz, kdy jsou nádory rozšířeny do dalších částí těla, a na 700 Češek na ni ročně umírá.

Nový lék by mohl tato čísla významně snížit. Jeho klinické testy ukázaly nadějné výsledky. Britsko-švédská farmaceutická korporace AstraZeneca, která za ním stojí, je označila za „průlomové“.

Čísla, která ohromila

Lék Enhertu dokázal u pacientek s rakovinou prsu v metastazujícím stádiu snížit během testů úmrtnost nebo další růst nádoru o 72 procent ve srovnání s přípravkem trastuzumab emtansin (T-DM1, Kadcyla), který dnes bývá obvykle nasazován.

U 75,8 procenta pacientek nenastalo po 12 měsících léčby medikamentem Enhertu žádné zhoršení nemoci. Při nasazení T-DM1zaznamenali lékaři zastavení progrese jen u 34,1 procenta žen.

AstraZenaca o tom informuje na svém webu.

„Dosud jsme u metastázujícího karcinomu prsu tak velký přínos nikdy neviděli,“ řekl při představení výsledků třetí fáze klinické studie Dave Fredrickson, ředitel onkologického oddělení AstraZeneky.

„Tato dosud nevídaná data dávají naději na zásadní změnu v léčbě metastázujícího karcinomu prsu a upozorňují na schopnost Enhertu zlepšit životy pacientek,“ cituje web AstryZeneky Susan Galbraithovou, viceprezidentku téhož oddělení.

Enhertu je pozoruhodný nejen vysokou účinností, ale také šetrností vůči organismu. Aktivně vyhledává rakovinné buňky a chemoterapeutickou dávku doručí přímo do místa nádoru. Šetří tím zdravou tkáň v okolí, která je při tradiční chemoterapii zasažena.

Bude nasazen dřív?

Přípravek Enhertu vyvinula japonská společnost Daiichi-Sankyo. AstraZeneca od ní koupila licenci za 6,9 miliardy dolarů. Někde se už používá, ale pouze jako poslední ‚třetí linie‘ léčby pro pokročilý HER2 pozitivní karcinom prsu.

To by se mělo změnit. Přípravek (jeho podrobný popis je na stránce Evropské lékové agentury EMA - tady) by se mohl v léčbě začít používat dřív.

„Nové údaje budou základem našich diskusí s globálními zdravotnickými úřady s cílem přinést Enhertu pacientkám s HER2-pozitivním metastatickým karcinomem prsu jako účinnější možnost léčby co nejdříve,“ informuje na webu AstryZeneky Ken Takešita, generální ředitel Daiichi Sankyo.

AstraZeneka ještě chystá obsáhlejší studii, která by zmíněné výsledky potvrdila. Nynější testy zahrnuly na 500 pacientek z různých zemí.

Zdroje:
AstraZeneca, EMA

Nejnovější články