O tom, co vám chutná, a co ne, rozhodují drobní obyvatelé vašich střev

28. 4. 2022 – 19:50 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

O tom, co vám chutná, a co ne, rozhodují drobní obyvatelé vašich střev
Red Hot Chilli Pepper. Proti gustu mikrobů žádný dišputát. | zdroj: Profimedia

Máte své chutě pod kontrolou? Co když o nich rozhoduje někdo jiný než vy?

Každou chvíli se rozhodujete, co si dát k snědku. Přemýšlíte, na co máte chuť. Nakonec zvolíte určité jídlo.

Takové rozhodnutí však nemusí být vaše.

Že to zní strašidelně? 

Jsme tím, co jim chutná

Výzkum Pittsburské univerzity ukázal, že to může být realita. Z pokusů s myšmi vyplynulo, že bakterie ve střevech skutečně ovlivňují to, co si jejich hostitel vybere k jídlu. Samy vytvářejí látky, které vyvolávají chuť na různé druhy potravy.

Každý člověk se rodí s jiným složením bakterií a v průběhu života ovlivňuje jejich složení způsobem, kterým žije. Bakterie si přitom v našich střevech (ale nejen v nich) vytvářejí vlastní ekosystém. Říká se mu mikrobiom.

Bakterie nejsou černými pasažéry. Vylučují chemické látky, které ovlivňují náš organismus. Někdy škodí, jindy prospívají.

O možnosti, že mikrobiom může (aspoň částečně) ovlivňovat naše chutě na různé druhy jídla se uvažuje už dlouho. Dosud ale chyběl důkaz. Teď ho předkládá nová studie publikovaná v odborném časopisu PNAS.

„Všichni máme taková nutkání – třeba když někdy máte pocit, že prostě potřebujete sníst salát nebo že potřebujete jíst maso. Naše studie ukázala, že zvířata s různým složením střevních mikrobů si vybírají různé druhy stravy,“ cituje magazín Pittsburské univerzity Kevina Kohla, profesora z katedry biologie na Škole umění a věd Kennetha P. Dietricha (Kenneth P. Dietrich School of Arts and Sciences).

Nové bakterie, jiné chutě

Vědci zkoumali vliv bakterií ve střevech na chutě na třech desítkách myší. Transplantovali jim mikrobiotu od různých divoce žijících hlodavců. Mikrobiom přitom odebrali od jedinců žijících v různých prostředích, kteří se živili různou stravou.

Myši z různých skupin s novými bakteriemi začaly dávat přednost jiné stravě než té, kterou jedly před zahájením experimentu. Takové chování naznačuje, že střeva (mikrobiom) a mozek jsou provázány a střeva signalizují mozku touhu po určité stravě.

Výzkumníci to ověřili na chemikálii tryptofan, což je aminokyselina, kterou si náš organismus nedokáže vyrobit.

Tryptofan získáváme buď ze stravy, anebo díky tomu, že ho vyrobí střevní mikrobi. Podstatné je, že tryptofan má i významný vliv na pocit nasycení – právě z něj vzniká serotonin, který způsobuje, že po vydatném pokrmu se cítíte unavení.

Výzkumníci zjistili, že hlodavci s různými mikrobiomy měli v krvi různou hladinu tryptofanu. Tato hladina byla odlišná ještě před tím, než hlodavci dostali možnost zvolit si vlastní odlišnou stavu.

To je další indicie, že látky vylučované našimi střevy povzbuzí chuť k určité potravině.

Autoři studie nicméně upozorňují, že mikrobiom není jediným tvůrcem vašich chutí.

„Mohlo by se stát, že to, co jste snědli přechozí den, bude důležitější než mikroby, které máte ve střevech. V experimentu na lidech by bylo nutné vzít ohled na mnohem víc faktorů,“ vysvětlil profesor Kohl.

Zdroje:
PNAS, Pitt

Nejnovější články