Objeven nejdelší živočich planety, hypnotická Apolemia

9. 4. 2020 – 11:09 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Objeven nejdelší živočich planety, hypnotická Apolemia
Dosud nevídaná sifonofora Apolemia | zdroj: (@SchmidtOcean/Twitter)

Jmenuje se Apolemia a měří ohromujících 120 metrů. Objevili ji a nafilmovali u Austrálie. Je to bizarní tvor a také predátor, který může být člověku nebezpečný. Ve videu uvidíte, jak se vznáší v moři.

Zatímco většina lidí na pevnině tráví čas v koronavirové karanténě, vědci ze Schmidtova oceánického institutu z kalifornského Palo Alto, brázdí na lodi Falkor kaňony Ningaloo na západním pobřeží Austrálie a zkoumají tamní faunu a flóru. Jsou jistým způsobem také v izolaci, ale bez sociálního odstupu a bez roušek.

Během své expedice tento týden narazili badatelé v hlubokých vodách na obrovské bizarní stvoření vznášející se líně ve vodě jako hypnotizované.

Byla to Apolemia, tvor z rodu trubýšů (sifonoforů). "Sifonofory jsou běžně v kaňonech vidět, ale tahle byla impozantní svou délkou. Viděla jsem zatím sifonofory, které měřily dvacet centimetrů nebo metr, ale tohle... bylo to nesrovnatelně větší. Všichni vyběhli na palubu, aby ji zahlédli," napsala na twitteru členka expedice, bioložka Nerida Wilsonová.

Výzkumníci trubýše nafilmovali. Obvod vnějšího kruhu ze záznamu odhadli na 47 metrů, celkovou délku na 120 metrů. Přesnější měření ale provedou až na pevnině.

Zmíněných 120 metrů je každopádně největší dosud zaznamenaná (potvrzená) délka jakéhokoli organismu na Zemi.

Pro srovnání: Plejtvák obrovský pokládaný za největšího živočicha dorůstá nejvýš 30 metrů.

Kdo tu potvoru řídí?

Apolemia je vlastně jakási kolonie specializovaných orgánů/organismů, které jsou na sobě závislé. Jsou propojeny a mohou přežít pouze vcelku.

Kolonii pojí centrální stvol, na jehož vrcholu je vzdušný vak zajišťující vznášení, který nasává nebo vypouští vzduch. V prvním případě trubýš stoupá, ve druhém klesá. Dokáže se přitom potápět do značných až několikakilometrových hloubek, protože má hydroskeletické tělo napuštěné vodou, které vyrovnává okolní tlak.

  Snímek obrazovky (231) twitter zdroj: (@SchmidtOcean/Twitter)

Pod vzdušným vakem jsou zavěšeny plovací medúzoidy, které louží k pohybu. Kromě toho kolonie obsahuje také trávící a pohlavní polypy.

Trubýš je dravý, kořist, kterou je plankton, láká bioluminiscencí (vyzařováním světla) a ochromuje nebo usmrcuje žahavými chapadly s jedem, který může být nebezpečný i člověku.

Je to důmyslný tvor. Není ale jasné, kdo takový kolos, ve kterém jsou zapojeny miliony organismů, může organizovat a řídit.

---------

Na jiném videu z výzkumu vidíte ukázku dalších živočichů, kteří obývají kaňony Ningaloo.

Add: Nenapadlo váš už někdy při pohledu na podmořský život, proč vlastně máme zapotřebí pátrat po mimozemšťanech? Z našeho pohledu je jich přece hromada pod hladinou.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Schmidt Ocean Instituce

Nejnovější články