Objevena nejbližší černá díra. Dostala jméno Jednorožec

23. 4. 2021 – 7:27 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Objevena nejbližší černá díra. Dostala jméno Jednorožec
Červený obr a černá díra. | zdroj: Profimedia

Astronomové ze Státní univerzity Ohio vypátrali černou díru, která je od Země vzdálena pouhých 1500 světelných let.

Hmotný objekt, jehož silné gravitační pole křiví časoprostor a žádný objekt včetně světla ho nemůže opustit, objevili v souhvězdí Jednorožce (Monocerus). Popisují ho ve studii zveřejněné v odborném magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Drobek mezi giganty

Vzdálenost černé díry od naší planety vyjádřená v kilometrech je 14 biliard. Biliarda je tisíc bilionů, tedy číslo, které lze zapsat 1015 nebo jedničkou a za ní patnácti nulami. Čtrnáct biliard kilometrů vypadá takto: 14 000 000 000 000 000.

V pozemském měřítku to je impozantní cifra. Na však v měřítku galaktickém. Pro srovnání, supermasivní černá díra ve středu Mléčné dráhy o hmotnosti čtyř milionů Sluncí je od nás vzdálena na 26 tisíc světelných let.

Nově nalezená černá díra tvoří soustavu s červeným obrem – hvězdou v pozdní fázi vývoje, která se mnohonásobně zvětšila, protože její vnější vrstvy se rozepnuly.

Vědci ji označili jako V723 Mon a pojmenovali podle souhvězdí i její výjimečnosti – Jednorožec (Unicorn). Zjistili, že je třikrát hmotnější než Slunce, tedy nebývale malá.

Nejhmotnější známá černá díra ve vesmíru má 34 miliard hmotností Slunce.

Prozradil ji červený obr

„Je jasné, že černé díry vznikají v široké škále hmotnosti. Ale existence černé díry jen třikrát hmotnější, než Slunce pro nás byla velkým překvapením,“ řekl jeden z autorů studie Kris Stanek.

Jak astronomové tuto neviditelnou a malou černou díru našli?  Prozradil ji zmíněný červený obr – viditelný a deformovaný, kterého prozkoumali univerzitním teleskopem KELT a vesmírným teleskopem TESS.

Vědci zjistili, že kolem červeného obra obíhá něco, co není vidět a co jej svým gravitačním tahem deformuje, dělá z něj šišku. Z dat získaných z teleskopů pak vypočetli hmotnost černé díry.

Zdroje:
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Nejnovější články