Odhalena nová podoba faraona Tutanchamona

9. 6. 2023 – 8:30 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Odhalena nová podoba faraona Tutanchamona
Nejnovější aproximace Tutanchamonovy tváře. | zdroj: kredit-Cícero Moraes

Experti pomocí moderních technologií rekonstruovali podobu legendárního egyptského panovníka

Faraon Tutanchamon je patrně nejznámějším panovníkem staroegyptské historie. A ačkoli o královském mladíkovi bylo mnoho napsáno, o jeho skutečné podobě toho příliš nevíme.

Nová rekonstrukce jeho obličeje poskytuje pohled na to, jak ikonická postava starověkého Egypta mohla vypadat a dokládá některé její zvláštnosti.

TUT_DET_MORALES „Neutrální“ rekonstrukce obličeje krále Tuta. | zdroj: kredit-Cícero Moraes

Nebcheperure Tutanchamon, známý také jako král Tut, byl faraonem Horního a Dolního Egypta patrně v letech 1333 až 1323 před naším letopočtem. Na trůn nastoupil v 9 letech a vládl do své smrti v 18 letech. Pro svůj nízký věk však nepanoval sám, jeho poručníkem a skutečným vykonavatelem moci byl vezír a nástupce Aye

Na rekonstrukci se podíleli experti kolem Brazilce Cícera Moraese, který v oboru rekonstrukcí měkkých tkání patří ke světové špičce.

Moraes v minulých letech rekonstruoval tváře významných postav české historie – kněžny Ludmily i jejích synů, Přemyslovců Vratislava I. (otce svatého Václava) a Spytihněva. Díky Moraesovi jsme také mohli pohlédnout do tváří Zdislavy z Lemberka nebo české královny Judity Durynské.

TUT_BW_MORALES „Humanizovaná“ rekonstrukce obličeje egyptského faraona Tutanchamona. | zdroj: kredit-Cícero Moraes

K trojrozměrné aproximaci obličeje krále Tuta použil Moraesův tým počítačovou tomografii (CT), skeny kompletní lebky mumie i její rentgenové snímky a měření lebky pořízené archeology, píše se v popisu rekonstrukce na síti pro vědeckou komunitu Research Gate.

Zvláštní lebka, velký mozek

Už dřívější výzkumy ukázaly, že Tutanchamonova lebka byla delší, než je obvyklé. Nové zkoumání pro to našlo další důkazy.

Při studiu dat si odborníci povšimli, že král Tut měl nejen zvláštně tvarovanou hlavu, ale také mimořádně velký objem mozku, zejména ve srovnání se svými současníky. Zatímco průměrný člověk má objem mozku 1 234 centimetrů krychlových, faraonův mozek měřil 1 432 centimetrů krychlových.

„Jeho lebka má skutečně zvláštní, protáhlý tvar. Vše nasvědčuje tomu, že nebyla násilně deformována. Zajímavé ale je, že se její struktura liší od charakteristik jiných egyptských mumií, které se nacházejí v naší databázi,“ cituje magazín Live Science Cícera Moraese.

Moraes na lebce panovníka identifikoval jednotlivé antropologické body (landmarky). Pomocí programu OrtogOnBlender, který brazilský expert už dříve sestavil a stále vylepšuje, v nich spočítal parametry měkkých tkání a vymodeloval obličej - líce, obočí, bradu...

Výzkumníci vytvořili dvě aproximace obličeje. První byl „objektivní“ obrázek ve stupních šedi, který zobrazoval faraona se zavřenýma očima v neutrální poloze.

Druhá, kolorovaná verze obsahuje prvky nezbytné prvky pro „úplnou humanizaci“. Zobrazuje mladého muže s vyholenou hlavou a tmavým odstínem pleti, který má na očích oční linky, což bylo v Tutanchamonově době obvyklé.

Přesvědčivá verze obličeje

„Objektivní verze je podle mého názoru přesvědčivější, má dobře patrné výstupky zubů a realistickou asymetrii obličeje,“ poznamenala Salima Ikramová, profesorka egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře.

Není to poprvé, co byla vypracována aproximace obličeje krále Tuta. V roce 1983 vytvořila soudní znalkyně Betty Pat Gatliffová rekonstrukci pomocí sádrového odlitku jeho lebky. A v roce 2005 sestavili specialisté z Francie, Spojených států a Egypta vlastní samostatné aproximace. Teď k nim přibyla podoba zpracovaná pomocí nejmodernějších technologií.

„Můžeme dát další dílek do té velké a záhadné skládačky, kterou je Tutanchamonův příběh,“ řekl k práci svého týmu Cícero Moraes.

Zdroje:

Nejnovější články