Digitální technika nahlédla do tisíce let starých mumií zvířat z éry faraonů

1. 3. 2022 – 23:56 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Digitální technika nahlédla do tisíce let starých mumií zvířat z éry faraonů
Mumifikovaná kočka na skenu z mikro-CT. | zdroj: Profimedia

Pomocí špičkové technologie vědci ‚rozbalili‘ mumie ze starověkého Egypta. Výsledek je patrný ve třech videích.

Staří Egypťané byli mistry svého řemesla, mumifikovali nejen faraony a vysoce postavené hodnostáře, ale také zvířata. Zatímco lidské mumie měly tělo zachovat pro posmrtný život, zvířecí byly určené bohům. Vyráběli je balzamovači, lidé si je kupovali a umisťovali v podzemí chrámů s cílem zajistit si přízeň božstva.

Tým vědců z britských univerzit si posvítil rentgenovými paprsky na život a smrt mumifikovaných tvorů a výsledky zveřejnil v magazínu Nature.

Zvířata pro bohy

Mumie badatelé neotvírali. Použili výpočetní (rentgenovou) mikrotomografii, jednodušeji mikro-CT. Pomocí této techniky vytvořili přesné trojrozměrné obrazy mumifikovaných ostatků zvířat.

„S rozlišením až stokrát vyšším, než lékařské CT jsme shromáždili nové poznatky o tom, jak žila a umírala obětní zvířata,“ řekl k výzkumu profesor Richard Johnston z Univerzity Swansea.

Trojrozměrné skeny vznikly tak, že rentgenové záření zobrazilo kostru v sérii řezů. Výsledný obraz byl potom složen matematickou rekonstrukcí ze série rentgenových projekcí získaných z různých úhlů.

Kočka na prvním videu byla domestikovaným druhem. Z analýzy skenů vyplynulo, že zemřela, spíš ale byla zabita, v pouhých pěti měsících. Bylo to tedy ještě kotě. Mělo zlomený vaz. 

Obětovaným ptákem na druhém videu je Poštolka obecná, tedy druh, který se dnes vyskytuje také na českém území. Jak dravec zemřel, vědci nezjistili.

Hadí ostatky patří kobře. Její rozbité obratle naznačují, že byla zabita mlácením o zem.

Desítky milionů mumií

V Egyptě byly nalezeny tři desítky podzemních prostor naplněných mumiemi zvířat. V každém byl zpravidla jen jeden druh zvířete.

Odhaduje se, že staří Egypťané mumifikovali až 70 milionů zvířat. Nejčastěji kočky, ale i psy, ptáky, zejména ibisy, hady, aligátory, anebo opice. Zvířata určená k obětování a mumifikaci byla chována na zvláštních farmách. Zvířecí mumie se tedy dají pokládat za průmyslové odvětví.

A proč byla nejčastěji mumifikovaným druhem právě kočka? Egypťané ji pokládali za inkarnaci bohyně Bastet, běžně zobrazované s kočičí hlavou. Bohyni byly také připisovány mnohé kočičí vlastnosti. 

1206816-animal-mummies-base_16x9.jpg Zleva doprava mumifikovaný had, kočka a pták. | zdroj: kredit-Swansea University

Zdroje:

Nejnovější články