Omikron spustil alarm. Spěchá se s úpravou vakcín

1. 12. 2021 – 18:16 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Omikron spustil alarm. Spěchá se s úpravou vakcín
Laborant pracující na vývoji vakcíny. | zdroj: Profimedia

Dorazí aktualizované vakcíny proti nové variantě covidu? A kdy? Experti připouštějí, že budou potřebné.

Nová varianta koronaviru, která se rozšířila z Jižní Afriky a která dostala název omikron, vyvolala ve světě znepokojení. Má desítky mutací, z nichž nejobávanější jsou na spike proteinu – bílkovině na povrchu viru, proti které jsou zaměřeny vakcíny.

Mnozí experti proto vyslovují obavy, že virus prolomí imunitu získanou jak očkováním, tak nemocí.

„Z výzkumů na jiných variantách a jiných mutacích se dá usuzovat, že mutace omikronu způsobí znatelný pokles neutralizace protilátek, (schopnosti protilátek zabránit virům v invazi),“ cituje časopis Live Science evolučního biologa Freda Hutchinsona ze Seattlu.

Na rychlosti záleží

Výrobci vakcín tyto obavy sdílejí, okamžitě začali zkoumat, zda a nakolik nynější očkovací látky budou před omikronem chránit. Současně vyvíjejí upravené vakcíny zaměřené na novou variantu. Měly by vzniknout během několika týdnů až měsíců.

„Mutace ve variantě omikron jsou znepokojivé, postupujeme tak rychle, jak to je možné… Zahájili jsme laboratorní práce na vakcíně mRNA zaměřené na omikron,“ cituje web Moderny svého generálního ředitele Stéphane Bancela.

World_in_data_Covid-19_Vaccination Podíl očkované populace v západo- a středoevropských státech, v Rusku a v Jižní Africe. | zdroj: Our World in Data Graf si zvětšete rozkliknutím. 

Na aktualizaci své vakcíny pracuje také společenství firem Pfizer a BioNTech. Ředitel Pfizeru Albert Bourla řekl, že pokud proti omikronu bude potřebná nová vakcína, společnost ji bude schopna dodat do sta dnů.

V sázce jsou vakcíny i léky

Zmíněné farmaceutické firmy současně zjišťují, jak účinně budou formulace vakcín mRNA, které mezitím vyvíjely a které byly určené pro beta a delta varianty, fungovat proti omikronu.

Práce na aktualizaci svých vakcín proti covidu oznámily také společnosti AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Moderna a Pfizer by však s aktualizací měly být hotovy dřív. Jejich mRNA vakcíny je snazší upravit pro novou variantu viru než vakcíny na bázi virového nosiče. Stačí „vyměnit plány“ proteinu, který očkovaný organismus naučí poznat virus, aby mohl spustit obranu.

Jakmile vědci znají sekvenci viru, je vývoj mRNA očkovací látky jednoduchý. Je to až testování její účinnosti, co zabere měsíce.

Zda a nakolik si současné vakcíny s novou variantou poradí, budeme každopádně vědět už za několik týdnů.

V sázce však není jen účinnost vakcín, ale i léků na covid – monoklonálních protilátek od firem Regeneron a Eli Lilly, které se podávají v nemocnicích infuzí. Upozorňuje na to na svém twitterovém účtu imunolog Zdeněk Hel.

Nejnovější články