Parazitická houba udělá z mravenců zombie a pak je usmrtí

31. 7. 2019 – 16:37 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Parazitická houba udělá z mravenců zombie a pak je usmrtí
Mravenec zasažený parazitickou houbou Ophiocordyceps unilateralis | zdroj: Repro Youtube/Sergio Claussen

Zapomeňte na zombie horory, tyto děsivé scénáře běžně odehrávají v říši hmyzu. Mravenci, můry, kobylky, vosy a stovky dalších druhů hmyzu se pravidelně stávají oběťmi smrtícího parazita, který se zmocní jejich těl. Hmyz začne vykazovat podivné chování a následně je usmrcen. Smrtící houba má například potenciál vyhubit celé kolonie mravenců.

Pachatelem je houba zvaná Cordycep. Ve volné přírodě se nachází nejméně 400 druhů, přičemž každý je upraven tak, aby infikoval jiný druh hmyzu. U mravenců se například nákaza projevuje smrtícím sevřením, kdy mravenci nemohou ovládat své čelisti. Trvá to, dokud z nich parazit nevyčerpá všechen život. Poté houba vyroste z jejich těl a exploduje, což vede doslova ke sprše aktivních spor, které mohou snadno nakazit mravence poblíž.

Houba je natolik smrtící, že i sami mravenci si uvědomují velké nebezpečí. V jedné epizodě planety Země na BBC badatelé zachytili mravence, kteří svého infikovaného kolegu odnášeli daleko od ostatních. Houba má potenciál na vyhubení celých kolonií, proto je v zájmu mravenců se jí pokud možno vyhnout. Lidské znalosti o smrtících houbách nejsou ničím novým, vědci se ale snaží pochopit, jak přesně taková houba infikuje svého hostitele.

Smrtelný stisk rozpadajících se čelistí

Nový výzkum, který byl zveřejněný v časopise Journal of Experimental Biology, zkoumal infekci u mravenců. Podle něj parazitická houba nechává nervový systém mravenců na pokoji. Houba zvaná Ophiocordyceps unilateralis postihuje čelisti, což vede k pomalé a nepříjemné smrti.

Výzkumný tým umístil několik kolonií mravenců v laboratoři a některé skupiny infikoval touto houbou. Vědci sledovali, jak mravenci onemocněli. Zasažení jedinci se zuřivě zakousli do prvního předmětu, který našli a nepustili jej. Někteří byli pro srovnání infikovaní druhem Beauvaria bassiana, který je sice zhoubný, avšak nevyvolává smrtelné sevření. Tým srovnal úmrtí mravenců pomocí disekce a elektronové mikroskopie.

Zdálo se, že houba napadá čelistní svaly, což způsobuje dva scénáře: zasažený mravenec buď čelist nezvedne, nebo je přinucen zakousnout se tak silně, jak jen to jde a nepustit. Zároveň se po těle zasaženého jedince rozmnožují buňky houby.

Hlavní autorka studie a výzkumnice na Pensylvánské státní univerzitě Colleen Mangoldová řekla, že tyto buňky jsou lákavým cílem pro budoucí výzkumy. Kromě toho některé svaly v čelistech během infekce erodují. Vědci u mravenců, kterým se rozpadly čelistní svaly, našli zvýšenou expresi genů, které byly spojeny se sekrecí námelových alkaloidů.

Chování mravenců i jejich smrt může být způsobena obrovským množstvím toxických spor v těle. Tým však musí provést další studie, aby potvrdil pravdivost této myšlenky. Jistě každého napadne, zda houba nemůže ohrozit také lidi a způsobit apokalypsu. Podobný námět už byl obsažen v mnoha sci-fi a hororových filmech. Mangoldová to však vyvrací s tím, že se vůbec bát nemusíme. "Je to čistě problém mravenců," řekla.

Studie byla publikována v Journal of Experimental Biology.

Nejnovější články