Pes pozná, když mu lžete. Je v tom dokonce lepší než malé dítě

28. 7. 2021 – 13:25 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Pes pozná, když mu lžete. Je v tom dokonce lepší než malé dítě
Ten člověk mi lže. Nestojí mi ani za štěk. | zdroj: Profimedia

Malé dítě nebo šimpanze oklamete snáz než psa. Naši čtyřnozí společníci nás mají dobře přečtené.

Říká se, že pes má inteligenci dvouletého dítěte. V lecčems ho však předčí. Třeba v tom, že zpravidla vycítí, kdy mu člověk lže. Zjistili to zvířecí psychologové z Vídeňské univerzity v pozoruhodném experimentu popsaném ve vědeckém magazínu Proceedings of the Royal Society B.

Experiment, honorovaný spoustou pamlsků, podstoupilo 260 psů různých plemen. Psi během něj dostávali od člověka, jehož před tím nikdy neviděli, informaci, ve které ze dvou neprodyšně zakrytých misek je ukrytý pamlsek.

Tento „komunikátor“ se dotkl misky s pamlskem, pohlédl na psa a řekl: „Podívejte, to je dobré!“ Když se psi radou řídili, byli pamlskem odměněni.

Trochu ‚starší dítě‘

Potom výzkumníci nechali psy, aby pozorovali, jak druhý neznámý člověk přesouvá pamlsek z jedné misky do druhé. Spolu se psy to sledoval i třetí neznámý člověk, který jim potom radil, ve které misce pamlsek najdou . Psi jeho radám pozorně naslouchali a řídili se jimi.

Nakonec ale třetí člověk u přemisťování pamlsků chyběl. Když se pak vrátil a psům radil, polovina zvířat ho ignorovala, nezavadila o něj pohledem. Pochopila, že nemůže vědět, kde pamlsek je, a spolehla se na vlastní úsudek.

Dvě třetiny psů také neposlechly komunikátora, který byl svědkem změny jídla, a přesto doporučil prázdnou misku.

Vedoucí studie, zoolog Ludwig Huber, serveru New Scientist řekl, že obdobné experimenty prováděli dříve vědci s dětmi mladšími pěti let, makaky a šimpanzi. Děti a primáti se přitom častěji, než psi řídili radami zjevného lháře než tím, co viděli na vlastní oči.

Lhát se nemá. Ani psům

„Tato studie nám připomíná, že psi nás pozorně sledují, zachycují naše sociální signály a neustále se od nás učí i mimo formální výcvik," napsala v hodnocení studie bioložka Monique Udellová z Oregonské státní univerzity.

Experiment psychologů z Vídeňské univerzity potvrzuje to, co každý chovatel ví: Pes vnímá lidské povahy, nálady a lidské jednání. Rychle dokáže poznat, zda je někdo jeho přítel, či nepřítel a také to, zda je člověk důvěryhodný.

Kromě to výzkumná práce upozorňuje, že lhát se nemá - ani psům.

Zdroje:

Nejnovější články