Pes se jako nejlepší přítel člověka rodí. Náklonnost k lidem má v genech

5. 6. 2021 – 20:14 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Pes se jako nejlepší přítel člověka rodí. Náklonnost k lidem má v genech
Náklonnost ke člověku je psům vrozená. A psí lásce se nic nevyrovná. | zdroj: Profimedia

Psi mají vrozenou schopnost komunikovat s lidmi, zjistil nový výzkum.

Za psí oddaností a láskou k člověku jsou geny. Štěňata se rodí připravena komunikovat s lidmi.

Vyplývá to z výzkumu publikovaného v magazínu Current Biology, který potvrzuje, že pes je označován za přítele člověka oprávněně.

Štěně má o člověka zájem

Vědci z několika amerických univerzit studovali 375 štěňat, kterým bylo osm až devět týdnů. Vědci pro ně připravili několik úkolů, jejichž pomocí zkoumali, jak zvířata reagují na lidské pokyny a jak jsou ochotna s člověkem spolupracovat. 

Výzkumníci ve studii zjistili, že mladí psi mají zájem navazovat s člověkem kontakt. Citlivě reagovali, když člověk ukázal nebo se pouze podíval na nádobu s pamlsky. Povel však mláďata plnila pouze tehdy, pokud na ně před pohledem nebo gestem promluvil. 

Další zkouška potvrdila, že schopnosti reagovat na povel pomocí pamlsku se psi musí učit. Co se ale učit štěňata aspoň zčásti nemusí, je komunikovat s člověkem. V dalším testu vědci prokázali, že psi mají zájem dívat se na mluvícího člověka a přijít se za ním pomazlit. Je jím vrozený.

„Psi mají vzácnou sociální schopnost – opětovat lidský pohled a využít informace, které jim člověk pohledem předá už v raném věku, a to ještě dřív, než s lidmi získají nějaké zkušenosti,“ cituje web Science Alert vedoucí studie, zvířecí psycholožku Emily Brayovou z Arizonské univerzity.

Štěňata psů sdílejí podle amerických expertů ochotu spolupracovat a komunikovat obdobně jako děti. A obdobně jako ony jsou rovněž velice vnímavá k lidským gestům.

„Všechny poznatky z našeho obsáhlého výzkumu naznačují, že psi jsou skvěle biologicky připraveni komunikovat s lidmi,“ zdůrazňuje ve Science Alert psycholožka Brayová.

Už vlci se s lidmi domlouvali

Vědci ve studii píší, že podle jejich poznatků má téměř polovina komunikativních dovedností štěňat kořeny v genetice. Navrhují proto, aby se další studie věnovaly psím genomům a zjistily, jaké geny určují sociální schopnosti našich nejlepších přátel.

Tyto geny byly podle výzkumníků patrně určující už při domestikaci zvířat. „Naše poznatky by mohly poukazovat na důležitou část domestikačního příběhu, protože v populacích vlků, které vedly ke vzniku psů, byla patrně vybrána zvířata se sklonem ke komunikaci s naším druhem,“ upozorňují vědci ve studii.

Zdroje:
Current Biology, Science Alert

Nejnovější články