Pes je přítel, který vám může prodloužit život

13. 10. 2019 – 8:10 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Pes je přítel, který vám může prodloužit život
Pes prospívá duševnímu zdraví. Nejen tomu | zdroj: Profimedia

Pes je nejlepší přítel člověka. Kromě toho může posílit jeho zdraví a prodloužit mu život. Nevěříte? Vyplývá to z obsáhlé studie prestižní americké instituce.

Domácí zvířata může leckdo vnímat jako přežitek. Psi už nepomáhají při lovu, kočky málokdy hubí drobné škůdce. Ve světě, kde člověk většinu času tráví před obrazovkou počítače, však mohou pomáhat zdraví duševnímu.

Nejen tomu. Podle dvou studií vytvořených pod hlavičkou prestižní American Heart Association lze životu se psem přičíst i lepší zdravotní kondici chovatelů.

Autoři shrnuli data z téměř milionů účastníků v baterii starších studií sahajících až do roku 1950. V takto enormním vzorku, který samozřejmě nemohl studovat mechanismus stojící za jejich hlavním zjištěním, vytanuly ve srovnání s lidmi bez psů dva zásadní poznatky.

Tím prvním je redukce rizika předčasného úmrtí o 24 procent u chovatelů psů vůči těm, kteří si zvíře nepořídili. Tento rozdíl, nahlíženo selským rozumem, nejspíš souvisí s tím, že lidé se psi se více hýbou. Ať už se s nimi procházejí na venkově, anebo je chodí venčit ve městě.

Zjištění zmíněné metastudie je nicméně statisticky zajímavé.

IMG_2602 Se psem jste v pohodě. Pokud dopřejete pohodu psovi | zdroj: tisková zpráva

Ještě významnější rozdíl však vyšel najevo u lidí, kteří prodělali mrtvici či kardiovaskulární příhodu. Tady je mezi psími lidmi vs. lidmi bez psů rozdíl v počtu úmrtí 65 procent.

Právě tato skutečnost naznačuje, že majitelé psů se jednoduše častěji a více hýbou, což prospívá fyzické kondici, stejně jako rekonvalescenci.

Lze tedy psům věnovat náš vděk? Ještě se nepředbíhejme, existují totiž i možnosti, že data špatně čteme.

Žijte zdravě se psem

Nabízí se jiný výklad dat, podle něhož je vliv psů menší. Vlastnictví a chov psa jsou spojeny s vyššími náklady. Statisticky si tak psa pořizují bohatší lidé. Tedy lidé, kteří mají rovněž statisticky vyšší šanci na lepší zdravotní péči, a tak i vyšší věk dožití.

Na druhou stranu lze namítnout, že psa si často pořizují chudší lidé na vesnici či starší a nemovití lidé, kteří se cítí opuštěni.

Možnost, že psy si pořizují častěji movitější lidé, a tak je pes vlastně symptomem, nikoliv příčinou lepšího zdraví, nenahrává něco úplně jiného. Byť rozdíl příjmu může vysvětlit část procent, nemůže vysvětlit všechny.

Autoři se dušují, že data – jak jen bylo možné u metaanalýzy – protlačili i filtrem na ekonomické postavení účastníků. Se stejnými výsledky. Šance, že psi mají častěji bohatší lidé, navíc neodpovídá objevenému významnému rozdílu u pacientů s kardiovaskulárními chorobami.

Život se psem je tak nejspíš faktorem na cestě k delšímu životu. I tisíce let poté, co pralidé psy domestikovali jako pomocníky při lovu, nám chlupatí přátelé poskytují významnou evoluční výhodu.

Studie byla publikována v žurnálu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes patřícím pod American Heart Association.

Nejnovější články