Pilulka proti covidu má být do konce roku. Udělá tečku za pandemií?

3. 5. 2021 – 16:17 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Pilulka proti covidu má být do konce roku. Udělá tečku za pandemií?
zdroj: Profimedia

Tablety vyvinuté speciálně proti koronaviru SARS-CoV-2 se mohou objevit v lékárnách už za několik měsíců. Firma Pfizer je testuje na pacientech.

Nejen vakcíny, ale také účinné tablety proti covidu mohou zastavit pandemii.

Starý recept na nový vir

Nahlíženo z Česka, ale i většiny evropských zemí, covid ztrácí dech. V některých oblastech světa, například v Indii, však nabývá na síle. Dosud hrozí, že koronavirus, který nemoc vyvolává, zmutuje a nakazí i ty, kteří už byli očkováni.

Lékaři se shodují, že šíření covidu by mohla omezit účinná tableta – lék, který by se snadno rozvážel i skladoval a který by lidé mohli užívat doma. Spolu s očkováním by potom bylo snazší pandemii zvládnout. A právě takové zázračné pilulky bychom se mohli dočkat koncem roku.

Americká farmaceutická korporace Pfizer, která s německou biotechnologickou společností BioNTech vyvinula dosud nejúčinnější vakcínu proti covidu – Comirnaty, zahájila v březnu klinickou studii nové antivirové léčby nemoci. Antivirotika vyladěná proti koronaviru SARS-CoV-2 testuje na dobrovolnících ve Spojených státech a v Belgii.

Lék PF-07321332 patří do skupiny léčiv nazývaných inhibitory proteázy a působí tak, že blokuje enzym (molekuly bílkovin řídící biochemické reakce), který virus potřebuje k replikaci (rozmnožení) v lidských buňkách. (Inhibitory proteázy se už dříve ukázaly jako účinné u jiných typů virových onemocnění, například u HIV nebo žloutenky typu C.)

Pfizer svůj lék vyvíjí jak ve formě tablety, tak injekce. Za prioritu však pokládá tablety. Důvodem je jejich jednoduchá distribuce i jednoduché užívání. Pilulku si nemocní mohou vzít doma a nepotřebují navštívit nemocnici.

Slibná předpověď

Ředitel Pfizeru Albert Bourla k vývoji řekl: „Když vše bude pokračovat podle předpokladů, mohla by tableta proti covidu-19 být na trhu do konce roku.“

Předpokladem je pochopitelně to, že testy budou úspěšné a lék schválí regulátoři

Pokud by tableta byla tak účinná jako vakcína Comirnaty a kromě toho také dostupná, byla by to pro vir z čínského Wu-chanu nepochybně těžká rána.

Zdroje:

Nejnovější články