Zastaví vakcíny indickou variantu koronaviru?

27. 4. 2021 – 22:01 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Zastaví vakcíny indickou variantu koronaviru?
zdroj: Profimedia

Indická varianta koronaviru SARS-CoV-2 znepokojuje svět. Obavy umocňuje exploze nových případů ve druhé nejlidnatější zemi světa i obrázky improvizovaných kremací na parkovištích a v parcích. A také to, že čeští hygienici vystopovali indickou mutaci v Praze a Hradci králové.

Tady je shrnutí dosavadních poznatků o variantě označované B.1.617 - v otázkách a odpovědích:

Kde a kdy indická varianta vznikla?

Variantu poprvé zaznamenali loni v říjnu v západoindickém státě Máharáštra, kde žije 110 milionů lidí a kde se nachází indická finanční metropole Bombaj.

Dosud se rozšířila nejméně do 18 dalších států včetně Británie, Belgie, Řecka, Itálie, Švýcarska nebo Spojených států. Podezření na výskyt této varianty mají také v Hradci Králové.

Proč o ní dosud víme tak málo?

Jednoduše proto, že experti zatím o indické variantě nasbírali minimum dat. Virologové pracují se stovkami vzorků, 298 jich je z Indie a 656 ze zbytku světa. Pro srovnání, u britské varianty koronaviru mají odborníci k výzkumu přes 384 tisíc vzorků.

Je nakažlivější?

Předběžné výsledky některých laboratorních zkoumání naznačují mírně vyšší přenosnost indické varianty.

Jeremy Kamil, virolog ze Státní univerzity Louisiana v rozhovoru pro britskou stanici BBC připustil, že indická varianta je nakažlivější než původní virus, který se rozšířil z čínského města Wu-chanu. Přirovnal ji k britské mutaci, která se také šíří snadněji. Avšak nevěří, že by byla extrémně nakažlivá.

„Pochybuji, že je indická varianta nakažlivější než ta britská. V Británii jsme ji zaznamenali už na sklonku loňského roku, ale nijak významně se nerozšířila,“ řekl.

Uniká vakcínám?

Některé laboratorní testy naznačily, že protilátky mají problém s tím, aby indickou verzi viru blokovaly. Experti však mají za to, že vakcíny proti ní fungovat budou.

„Nic neukazuje na to, že by to měla být úniková mutace, což by znamenalo, že ji vakcíny nebudou moci zastavit,“ citovala BBC doktora Jeffa Barretta, který řídí ústav genetického výzkumu v anglickém Hinxtonu.

Také profesor Ravi Gupta z Cambridgeské univerzity vakcínám věří: „I kdyby vakcíny nezabránily tomu, abychom se nakazili, zabrání aspoň těžkému průběhu a úmrtí,“ řekl deníku Wall Street Journal.

A do třetice – i respektovaný americký epidemiolog Anthony Fauci předpokládá, že vakcíny si s indickou variantou poradí. „Teprve o ní získáváme ucelená data, ale ta nejnovější pocházejí ze séra lidí uzdravených z covidu-19 a lidí, kteří dostali indickou vakcínu Covaxin. Očkovací látka podle všeho variantu 617 neutralizovala,“ řekl Fauci televizi CNN.

Stojí za explozí nákazy v Indii?

V Indii přibývá denně víc než 300 tisíc prokazatelně nakažených a téměř tři tisícovky lidí umírají na covid-19. Mnoho expertů ale upozorňuje, že tato čísla neodrážejí realitu, která je výrazně horší.

Není jasné, nakolik se na nynější vlně koronaviru podílí nová varianta. Indické zdravotní instituce většinou odhadují podíl nakažených tímto typem koronaviru na 60 procent.

V zemi se však testuje málo, a ještě méně pozitivních výsledků testů podstupuje sekvenování, které odhaluje mutace viru. V Indii, kde žije 1,3 miliardy lidí, ho dělá pouze deset laboratoří.

Z toho vyplývá závěr, který pro deník Financial Times formulovala analytička Nancy Jaserová ze společnosti GlobalData: „Přes alarmující nárůst nových případů v Indii nemáme dost důkazů na to, abychom ho mohli přiřknout indické variantě.“

Experti za vlnou koronaviru v Indii vidí spíš hinduistická shromáždění, kde se v minulých týdnech setkaly miliony lidí z různých koutů země. Mnozí z nich neměli roušky.

Co bude dál?

Indická varianta se vyvíjí, mutuje. Vědci už identifikoval její tři následnické linie B.1.617.1, B.1.617.2 and B.1.617.3. Každá z nich má jiný soubor mutací.

Je přitom zřejmé, že čím víc případů se vyskytne, tím více variant vznikne. Při současné explozi nákaz v Indii proto hrozí, že se tam varianty viru odolného vakcínám nakonec zrodí.

Profesorka mikrobiologie z Cambridgeské univerzity Sharon Peacocková k tomu listu Financial Times řekla: „Způsob, jakým můžeme předejít vzniku nových virových variant, je především bránit viru, aby se v nás replikoval. Takže nejlepší cesta kontroly mutací je mít pod kontrolou nemoc nejen v Indii, ale v celém světě.“

V případě koronaviru zkrátka platí jednoduchá rovnice: V bezpečí není nikdo, dokud nejsou v bezpečí všichni.

Zdroje:
BBC, Financial times, WSJ

Nejnovější články