Pití alkoholu během těhotenství může změnit obličej vašeho dítěte

18. 2. 2023 – 18:43 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Pití alkoholu během těhotenství může změnit obličej vašeho dítěte
Na zdraví? | zdroj: Profimedia

Nová studie prokazuje, že i „uměřené“ pití alkoholu během těhotenství a krátce před ním mění obličej dítěte. Tato změna může být spojena s psychikou narozeného jedince.

Pouhé jedno deci vína vypitá jednou týdně v těhotenství může ovlivnit to, jak bude vypadat obličej vašeho dítěte.

Také ‚přiměřené‘ dávky plodu škodí

Výzkumníci z Erasmova zdravotního centra v Rotterdamu zkoumali stovky rysů v obličeji 5 600 dětí školního věku pomocí 3D zobrazování a algoritmu hlubokého učení. Zjistili při tom rozdíly mezi rysy obličejů dětí, jejichž matky v těhotenství pily alkohol, a dětí, jejichž matky striktně dodržovaly rady lékaře a alkohol ani v malém množství nekonzumovaly.

Ze studie publikované v odborném magazínu Human Reproduction vyplývá, že pití pouhých 12 gramů čistého alkoholu týdně je spojeno s trvalými změnami v obličeji dítěte.

Takové množství alkoholu se do organismu dostane, pokud vypijete jedno malé desetistupňové pivo (tři decilitry), deci vína, anebo půl deci dvacetiprocentního likéru.

1464955-profimedia-0245794031-base_1x1 zdroj: Profimedia Výzkum upozorňuje na to, že tvar obličeje dítěte je ukazatelem zdravotního vývoje. Už dříve to bylo prokázáno v případě „fetálního alkoholového syndromu“, při kterém nadměrné dávky alkoholu během těhotenství zanechávají na dítěti vážné tělesné i psychické následky – deformace obličeje, poruchy růstu i poškození centrální nervové soustavy.

Děti s tímto syndromem mají obvykle na obličeji rysy popsané na obrázkuzleva po směru hodinových ručiček: tenký horní ret, hladká kůže mezi nosem a horním rtem (philtrum), epikantální záhyby, plochá tvář, menší hlava, zúžená štěrbina očí, krátký nos, nízká nosní přepážka, málo vyvinutá spodní čelist. Tyto děti se také obvykle špatně soustředí, nezvládají paměťové úkoly a mají problémy se socializací.

Obličej jako zdravotní zrcadlo

Výzkumníci z Rotterdamu tentokrát prokázali, že už malé množství alkoholu, který těhotná žena vypije, může mít vliv na to, jak dítě vypadá. Experti přitom předpokládají, že změny v obličeji nejsou jediným důsledkem pití, jsou patrně spojeny také s kognitivními schopnostmi dítěte, tedy s tím, jak dítě vnímá svět kolem sebe, jak jedná, reaguje a jak zvládá různé úkoly

„Obličej bych nazval ‚zdravotním zrcadlem‘. Odráží celkový zdravotní stav dítěte,“ cituje žurnál IFL Science vedoucího studie Gennadije Roščupkina, experta na počítačovou populační biologii.

Výzkumníci z Erasmova centra pomocí umělé inteligence a algoritmů hlubokého učení, které vyvinul profesor Roščupkin, hledali vzorce mezi tvary obličejů dětí, jejichž matky popíjely alkohol jak během těhotenství, tak i několik měsíců před početím. Použili k tomu 3D skeny tisíců dětí ve věku 9 a 13 let ze studie Generation R.

Ve výsledcích potom vědci zaznamenali statisticky významnou souvislost mezi alkoholem, kterému byly vystaveny plody a tvarem obličeje dětí.

„Čím víc alkoholu matky vypily, tím víc statisticky významných změn jsme zjistili,“ říká člen výzkumného týmu Sien-ťing Liou v IFL Science a upřesňuje: „Nejčastějšími znaky byly vytočená špička nosu, zkrácený nos, vytočená brada a vytočené spodní víčko“.

Liu_Human_Reproduction ZMĚNY V OBLIČEJI DĚTÍ, JEJICHŽ MATKY PILY PČED TĚHOTENSTVÍ A J BĚHEM NĚ ALKOHOL. Červená barva označuje propadající se části obličeje, modrá vypouklé. 1: pití pouze krátce před těhotenstvím. 2a: pití během prvního trimestru, ale abstinence během druhého a třetího trimestru. 2b: pití během celého těhotenství. | zdroj: Kredit-Human Reproduction

„Ve skupině matek, které pily po celou dobu těhotenství, jsme zjistili, že i když ženy  pily velmi málo, dokonce méně než 12 gramů týdně, lze pozorovat určitou souvislost mezi expozicí alkoholu a tvarem obličeje dětí. Poprvé to bylo prokázáno při tak nízkém množství konzumace alkoholu,“ upozorňuje Sien-ťing Liou

Souvislost mezi tvarem obličeje a konzumací alkoholu matkou se u třináctiletých dětí vůči devítiletým snížila, jenže podle vědců to nemusí znamenat, že nejsou ovlivněny jinými zdravotními problémy způsobenými alkoholem.

Z dat také vyšlo najevo, že většina matek, které pily alkohol během těhotenství, pila také během tří měsíců před otěhotněním.

„Naše výsledky naznačují, že ženy, které jsou těhotné nebo chtějí brzy otěhotnět, by měly přestat konzumovat alkohol několik měsíců před početím a zcela se ho zříct během těhotenství, aby se vyhnuly nepříznivým zdravotním následkům u potomků,“ píše se ve studii.

Studie se dá shrnout i tak, že vlastně neexistuje žádné množství alkoholu, které by bylo považováno za absolutně bez následků na vývoj nenarozeného dítěte.

V tom se závěry výzkumu rotterdamských expertů shodují s metastudií (analýzou více studií na stejné téma) Loubaby Mamlukové z Bristolské medicínské školy publikované na webu PubMed. Tato analýza dospěla k závěru, že už osm gramů čistého alkoholu denně může poškodit plod.

Zdroje:
Human Reproduction, IFL Science

Nejnovější články