Podivná tělíska hrají jedinečnou roli v sexuální rozkoši

8. 7. 2023 – 21:37 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Podivná tělíska hrají jedinečnou roli v sexuální rozkoši
Sex si můžeme vychutnat díky Krauseho tělískům, naznačuje nová studie. | zdroj: Archiv

Kdysi vědci předpokládali, že vnímají pokles teploty. Ukazuje se však, že podivná nervová tělíska mají mnohem vzrušivější úlohu.

Jakou roli hraje v evoluci sexu rozkoš? Odpověď na tuto otázku naznačuje nová studie.

Experti z Lékařského ústavu Howarda Hughese v New Yorku v ní analyzovali struktury v jemných tělesných tkáních, pojmenovaných Krauseho tělíska.

Vědci chtěli lépe poznat účel těchto mikroskopických tělísek, která dosud nebyla detailněji probádána. Předpokládalo se, že slouží jako receptory, které signalizují změny teploty.

Nový výzkum, publikovaný ve vědecké databázi bioRxiv, však naznačil, že tyto nervové chuchvalce, které najdeme v kůži po celém těle, jsou zaměřeny na přenos mechanických vibrací a lehkých doteků do centrálního nervového systému. Platí to zejména o těch, které se vyskytují v pohlavních orgánech.

Krauseho tělíska tak mohou mít důležitou úlohu v sexuální rozkoši.

Potěšení z doteků

Tělíska objevil v padesátých letech 19. století německý vědec Wilhelm Krause, když zkoumal tkáně v lidském těle. Mikroskopické orgány nalezl na žaludu a klitorisu, ale také v dalších tkáních tvořených kůží a slizničními buňkami, jako jsou rty a jazyk a oční spojivka.

Tělíska se vyskytují ve dvou typech – první a složitější připomíná strukturu ve tvaru pohárku a stonku v ledvině a obsahuje nervy se svinutými „ocásky“, druhý typ je válcovitý s jednodušším uspořádáním nervů.

Vědci z Ústav Howarda Hughese v řezech genitálních tkání myších samců a samic odhalili, že v penisu a klitorisu se nachází podobný počet Krauseho tělísek. Genetické nástroje pak umožnily týmu přesně určit, na co nervy uložené uvnitř těchto struktur reagují.

Neurony uvnitř hlodavčích Krauseho tělísek vykazovaly reakci na mechanické vibrace. Jinak řečeno, díky Krauseho tělískům jsou příjemné jemné doteky na pokožce.

Vědci proto ve studii dospěli k hypotéze, podle níž Krauseho tělíska hrají důležitou roli v sexuálním uspokojování savců, ačkoli nevyloučili jejich další uplatnění.

nervestructuresinmice Krauseho tělíska v myší tkáni. | zdroj: Kredit-Qi et al.

Hypotézu opírají také o poznatek, že myši, u kterých tyto nervové svazky geneticky upravili tak, že jim chyběly, nevykazovaly známky sexuálního vzrušení.

Pravda, absence vzrušení ještě neznamená absenci sexu. Myši bez Krauseho tělísek se stále pářily. Jejich sex byl ale omezený, velmi vlažný.

Myší samice, kterým chyběly zmíněné kritické struktury, se podle vědců příliš nebavily a projevovaly minimální až nulový zájem o pohlavní spojení

S Krauseho tělísky máte evoluční výhodu

Zmíněné poznatky podle vědců ukazují na evoluční roli sexuálního vzrušení. Proč je pro živočichy sex (obvykle) příjemný, je dodnes velkou evoluční neznámou.

Hlodavci bez Krauseho tělísek naznačují, že vzrušení může hrát roli v úspěšnější kopulaci, což může vést úspěšnějšímu plození potomstva.

„Krauseho tělíska, která jsou zvláště hustě zastoupena v klitorisu, jsou podle nás vibrotaktilními senzory, které mají zásadní význam pro normální sexuální chování,“ píší autoři ve studii.

Byť studie se uskutečnila na hlodacích, lze předpokládat, že Krauseho tělíska mohou hrát stejnou roli také u lidí.

Nová zjištění by mohla posloužit k vývoji metod léčby sexuálních dysfunkcí, upozorňuje žurnál IFL Science.

Zdroje:

Nejnovější články