Pořízen nejdokonalejší snímek galaxie z našeho sousedství

7. 9. 2021 – 22:37 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Pořízen nejdokonalejší snímek galaxie z našeho sousedství
Centaurus A, náš galaktický soused. | zdroj: Profimedia

Velkolepý obrázek jednoho z našich nejpodivnějších galaktických sousedů ukazuje fascinující detaily a odhaluje jeho bouřlivou minulost.

Stále dokonalejší technika nám umožňuje pořizovat stále dokonalejší snímky vesmíru. Důkazem je spektakulární snímek našeho galaktického souseda (na náhledovém snímku).

Dokonalý pohled na galaxii Centaurus A, vzdálenou od Země 12 milionů světelných let, nám poskytla kamera Dark Energy z observatoře Cerro Tolo v chilských Andách.

Teleskop zachytil galaxii z boku, můžete tedy přímo vidět galaktické centrum. Na dosud nejpodrobnějším snímku Centaura A, zveřejněném na serveru NOIRLab, je patrná záře jeho hvězd, kterou se prolínají temné provazce kosmického prachu a plynu. (Z NoirLab, kde je galaxie ve velikosti 47.4 MB, si ji můžete vytisknout na plakát.)

Pohled je pro nás zajímavý i tím, že Centaurus A (známá také jako NGC 5128 nebo Caldwell 77) je galaxie, se kterou máme podobné dějiny. Obdobně jako naše Mléčná dráha také tato galaxie dostala svůj pokřivený tvar srážkou s jinou menší galaxií. Pokřivení je také patrné na jejím disku a jejích magnetických polích.

Galaktická kolize odstartovala v Centauru A zrod hvězd, který můžete vidět na snímku. Mezi temnými pruhy kosmického prachu je patrná červená barva vodíkových mraků a modře probleskující nové hvězdy.

profimedia-0101682832 lobes Centaurus A se svými okázalými radiovými laloky. | zdroj: Profimedia

Uprostřed galaxie zeje gigantická černá díra o hmotnosti 55 milionů Sluncí. Nepadá však do ní veškerá hmota, její část směřuje do magnetického pole, odkud je vystřelována do mezigalaktického prostoru ve formě plazmových paprsků, které vytváří obrovské laloky vyzařující rádiové vlny.

Laloky sahají do vzdálenosti milionu světelných let. A protože je nám galaxie blízko, jsou na obloze neuvěřitelně jasné.

Jasná galaktická výduť a tmavý prahový pás mohou být vidět i v hledáčku dalekohledu a velkém triedru. Velký astronomický dalekohled může ukázat i další podrobnosti. Za dobrých podmínek může být tato galaxie dokonce viditelná pouhým okem.

StuctureCenA-EN-CZ Schéma galaxie Centaurus A. | zdroj: Wikimedia Commons/Nedd

Skoro by se chtělo našim vesmírným sousedům zamávat. Pokud kdesi v rozlehlém Centauru ovšem nějací žijí.

Kdybyste je však chtěli pozdravit, museli byste si udělat výlet na jih. Galaxie Centaurus A  je pozorovatelná pouze z malých severních šířek a z jižní polokoule. Ve střední Evropě nevychází nad obzor.

Zdroje:
NOIRlab

Nejnovější články