Predátoři souše vybíjejí predátory moří. Lidé ročně zabijí 80 milionů žraloků

16. 1. 2024 – 20:24 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Predátoři souše vybíjejí predátory moří. Lidé ročně zabijí 80 milionů žraloků
Žralok ženoucí se za návnadou. | zdroj: Profimedia

Žraloci prohrávají souboj s člověkem.

Lov žraloků nabírá na obrátkách. Data od roku 2012 do roku 2019 ukazují, že úlovky těchto paryb vzrostly ze 76 milionů na 80 milionů ročně. Nová studie přitom upozorňuje, že 25 milionů zabitých žraloků patří mezi ohrožené druhy.

Pro srovnání: žraloci ročně zabijí 10 až 20 lidí.

Byznys s ploutvemi i masem

Výzkumníci ve své studii, publikované v odborném časopise Science, vycházeli z dat o rybolovu ze 150 zemí, počítačového modelování a z rozhovorů s odborníky i pracovníky v odvětví rybolovu.

science.adf8984-f2x Mapa s ročním počtem ulovených žraloků (A). Intenzita lovu ohrožených druhů žraloků (B). | zdroj: Boris Worm et al.

„Snažili jsme se být co nejaktivnější při získávání těch nejkvalitnějších dat,“ cituje Live Science hlavního autora studie Borise Worma, mořského ekologa z Dalhousieovy univerzity v kanadském Halifaxu. „Myslím, že jsme posbírali tolik dat o lovu žraloků jako nikdo před námi,“ říká Worm.

Nárůst lovu žraloků odpovídá nárůstu hodnoty obchodu s jejich ploutvemi a masem. Zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF) za stejné období (2012 až 2019) odhaduje, že celosvětový obchod s masem žraloků a rejnoků by mohl mít hodnotu 2,6 miliardy dolarů. Předtím byla hodnota trhu v roce 2000 odhadována na 157 milionů dolarů, v roce 2011 vzrostla na 379,8 milionu dolarů.

A proč je taková poptávka právě po žralocích?  Zejména proto, že polévka z jejich ploutví je v Asii, ale především v Číně, pokládána za afrodisiakum.

„Tato studie více než cokoli jiného ukazuje globální rozsah trhu se žraloky – nejen s jejich ploutvemi, ale také s masem,“ upozorňuje spoluautorka studie Laurenne Schillerová, bioložka zabývající se ochranou populace žraloků na Carletonově univerzitě v kanadské Ottawě. „Je to problém, který je skutečně třeba řešit hned, protože žralokům nezbývá mnoho času.“

Mizí rychleji než velcí savci

K obdobnému závěru dospěla studie skupiny Global Shark Trends, která vyšla v časopise Nature a která se zabývala populacemi žraloků a rejnoků v oceánech. Výzkumníci zjistili, že od roku 1970 poklesly o více než 70 procent.

Nadměrný rybolov zanechal obrovskou díru v počtu paryb. Ale průměrná cifra nevystihuje stav některých druhů, které jsou doslova decimovány.

Platí to třeba o žraloku dlouhoploutvém, jehož populace se od roku 1970 scvrkla na pouhá dvě procenta někdejšího stavu.

„To je horší pokles než u velkých pozemských savců,“ poznamenal hlavní autor studie Nick Dulvy z Univerzity Simona Frasera z kanadského Burnaby.

Jeho tým strávil několik let sledováním 31 druhů žraloků a mantovitých – paryb z řádu rejnoků, které jsou typické delta tvarem těla a pohybem, připomínajícím ptačí let. Výzkumníci zjistili, že tři čtvrtiny zkoumaných druhů se nacházejí na hranici vyhynutí.

„Proaktivní opatření můžou zabránit kolapsu populace. A víme, že fungují... Pokud můžete, zasaďte se i vy u své vlády o to, abychom začali chránit žraloky,“ vyzývá Nick Dulvy.

Cristina Zenatová žraloky chrání už několik let. A navázala s nimi důvěrný vztah, jak můžete vidět ve videu.

Zdroje:

Nejnovější články