Přelet nad gigantickým labyrintem rudé planety z pohledu sondy Mars Express

18. 10. 2023 – 19:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Přelet nad gigantickým labyrintem rudé planety z pohledu sondy Mars Express
Pohled na marsovský Noctis Labyrinthus (Labyrint noci) kamerou sondy Mars Express. | zdroj: Profimedia

Let nad Marsem nabízí fascinující podívanou. Důkazem je video, které sestavil vizualizační tým Evropské vesmírné agentury.

Leckdo z vás při pohledu na poblikávající rudý bod na nebi snil o tom, že se jednou proletí nad krajinou Marsu. Tato planeta láká svou tajemností a divokou krásou.

Váš marsovský sen má daleko k tom, aby se uskutečnil. Marsovskou krajinu vám však může přiblížit úchvatné video, které na svém webu zveřejnila Evropská vesmírná agentura ESA. Experti agentury ho sestavili ze záběrů sondy Mars Express na jednu z nejpozoruhodnějších oblastí rudé planety – Noctis Labyrinthus (Labyrint noci).

Sonda, která nad Marsem létá už dvacet let, vyslala na Zemi hromadu snímků a dat, která posloužila ke studiu planety. Stereokamerou s vysokým rozlišením (HRSC) detailně snímala také Labyrint noci, ležící mezi marsovským údolím Valles Marineris a gigantickými sopkami Tharsis Bulge. Pořídila z něj tisíce snímků, že kterých vzniklo video.

Roztříštěný terén je soustavou kaňonů a údolí, která se táhnou v délce téměř 1 200 kilometrů.

Labyrint, který ve videu vidíte, tvoří zlomovou zónu v srdci oblasti zvané Tharsis Rise. Vulkanická činnost tam způsobila, že se velké plochy marsovské kůry vyklenuly vzhůru. Současně byly napínány a tektonicky namáhány, což vedlo k jejich oslabení, popraskání a poklesu. Tak vznikly prolákliny nazývané „grabeny“.

Grabeny dosvědčují gigantické tektonické síly, které kdysi působily na Marsu.

Přelet nad Noctis Labyrinthus je výletem v čase. Nejvyšší plošiny na snímcích představují původní úroveň povrchu. Představte si tedy, jak to tu vypadalo před veškerou tektonickou činností a před tím, než se kusy povrchu odlomily a propadly.

Protínající se kaňony a údolí vytvořené vulkanickými napětími mohou vypadat jako malé příkopy, ale jsou až 30 kilometrů široké a šest kilometrů hluboké.

profimedia-0379486539 mars express Sonda Mars Express letící nad rudou planetou. | zdroj: Profimedia

V průběhu milionů let a tisíciletí se po svazích řítily gigantické sesuvy půdy. Na některých se nyní nacházejí rozlehlá dunová pole, která vznikla, když marsovské větry roznášely po povrchu písek.

Video je poskládáno jak ze snímků kamery na sondě Mars Express, tak z topografických dat z digitálního modelu terénu, které pomohly vizualizačnímu týmu vytvořit trojrozměrnou krajinu. Každá sekunda se skládá z 50 samostatných snímků.

Zdroje:

Nejnovější články