Psi roní slzy štěstí, když se k nim vrátí milovaný člověk

24. 8. 2022 – 17:08 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Psi roní slzy štěstí, když se k nim vrátí milovaný člověk
Roní i váš pes slzy z emocí? | zdroj: Profimedia

Dlouho se věřilo, že slzy radosti nebo smutku jsou jedinečné pro lidský druh. Tento předpoklad nabourává nový výzkum. Vyplývá z něj, že ze štěstí slzí také psi.

Psi jsou nám patrně bližší, než si připouštíme. Naznačuje to nový objev japonských vědců, kteří zjistili, že psi při setkání s blízkým člověkem roní slzy štěstí.

Tento poznatek popisuje v magazínu Current Biology studie, kterou vedl japonský expert na chování zvířat Takefumi Kikusui.

Máte doma ‚vítací typ‘?

Pokud máte psa, víte, že to je živočich vítacího typu. Patrně s ním prožíváte chvíle radostí při setkání, těší vás projevy zvířecího přítele, který vrtí ocasem, kňučí štěstím a skáče vám do náruče. 

Dívali jste se však psovi při setkání pozorně do očí? Zaznamenali jste, že je má plné citů?

Profesor Kikusui si jednoho dne povšiml, že jeho fena pudla (na snímku v tweetu) má v očích slzy vždy, když kojí štěňata. Začal se o tento jev, který ho fascinoval, zajímat a se svými spolupracovníky na univerzitě Azabu ho zkoumal.


Výsledkem výzkumu je poznatek, že za psími slzami je hormon oxytocin, který je nazýván hormonem lásky, věrnosti a důvěry. Často je zmiňován v souvislosti s porody, kojením a navazováním vztahu matky s dítětem. Jeho spouštěčem bývá například hlazení a objímání.

Dřívější výzkumy ukázaly, že oxytocin se uvolňuje nejen ve chvílích štěstí mezi lidmi, ale také v radostných okamžicích mezi člověkem a psem, a to jak u člověka, tak u zvířete.

V novém výzkumu vědci zjišťovali, zda v těchto okamžicích vlhnou psům z emocí oči. Pomocí absorpčního proužku papíru proti oku měřili objem slz štěňat a mladých psů před a po opětovném setkání s jejich majiteli po delším odloučení. Stejné měření provedli před a po setkání s náhodným člověkem, kterého psi neznali.

Výsledek? Objem slz u 18 psů se zvýšil, když viděli své lidské parťáky v průměru o 10 procent, zatímco pohled na neznámého člověka u nich nechával slzy na stejné úrovni.

Poté výzkumníci nakapali do očí 22 psů po jejich setkání s chovateli roztok oxytocinu. Zjistili, že objem jejich slz byl ještě vyšší. To vědcům naznačilo, že oxytocin je spojen s uvolňováním slz při psích emocích.

„Nikdy jsme neslyšeli o tom, že zvířata roní slzy v radostných situacích, jako je shledání s jejich chovateli. Jsme naším objevem nadšeni, bude světová novinka,“ cituje magazín Science Alert ‚nadšeného‘ výzkumníka Kikusuie.

Poznejte svého psa

Výzkum pochopitelně není neprůstřelný a jeho závěry budou mít mnoho kritiků. Někteří z nich už poukazují na to, že zvířata využívají vlhkost v očích k vyplavení nečistot nebo k vyčištění zraku.

Je proto možné, že přidání oxytocinu do psích očí mohlo jednoduše způsobit podrážděné slzy, nikoli slzy šťastné. A nabízí se také otázka, jak to je u psů se slzami smutku. 

Sám Kikusui přiznává, že je třeba poznatky z jeho experimentů ověřit. Připouští, že psi mohou slzavýma očima hrát na city chovatelů a snažit se je k sobě víc připoutat. Takovou možnost ostatně naznačil i jeden z jeho testů.

Kikusui se spolupracovníky ukázal 10 fotografií psů 74 lidem a požádal je, aby ohodnotili, jak na ně psi působí. Vyšlo při tom najevo, že psi s vlhkýma očima v nich vyvolávají větší soucit.

Nový výzkum každopádně ukazuje, že po tisících letech společného soužití je ještě mnoho věcí, které o našich nejbližších chlupatých přátelích nevíme.

Zdroje:
Current Biology, Science Alert

Nejnovější články